Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Το «βαρύ» οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ είναι κρυμμένο σε σήραγγες χιλιομέτρων

Το «βαρύ» οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ είναι κρυμμένο σε σήραγγες χιλιομέτρων

Η πρωινή επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ και των εγκαταστάσεων της Μοσάντ προκάλεσε αίσθηση καθώς είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση του Λιβάνου στοχοποιεί την ισραηλινή πόλη. Η απόσταση για να καταλάβει κανείς το μέγεθος είναι πάνω από 100 χλμ. από τα σύνορα.

Οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και ο πύραυλος εδάφους-εδάφους της Χεζμπολάχ αναχαιτίστηκε από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Η οργάνωση δεν έχει πει ακόμη αν έχει εκτοξεύσει οποιαδήποτε από τις πιο ισχυρές κατευθυνόμενες ρουκέτες ακριβείας που έχει στο οπλοστάσιό της, όπως ο Fateh-110, ένας ιρανικής κατασκευής βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές 250-300 χλμ. Ο Fateh-110 της Χεζμπολάχ φέρει κεφαλή 450-500 κιλών, σύμφωνα με εργασία που δημοσιοποιήθηκε από το Center for Strategic and International Studies στην Ουάσινγκτον.

Πως επικοινωνούν

Η ικανότητα της Χεζμπολάχ να επικοινωνεί υποστηρίζεται από ένα εξειδικευμένο δίκτυο σταθερών τηλεφωνικών γραμμών –το οποίο έχει χαρακτηρίσει κρίσιμης σημασίας για τις επικοινωνίες της και που συνεχίζει να λειτουργεί– καθώς και από άλλες συσκευές.

Πολλοί από τους μαχητές της έφεραν παλαιότερα μοντέλα βομβητών, για παράδειγμα, που δεν επηρεάστηκαν από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή. Οι περισσότεροι τραυματισμοί από τους βομβητές που εξερράγησαν καταγράφηκαν στη Βηρυτό, μακριά από το μέτωπο.

Η Χεζμπολάχ ενέτεινε τη χρήση βομβητών αφότου απαγόρευσε στους μαχητές της να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στο πεδίο της μάχης τον Φεβρουάριο, ως απάντηση στη δολοφονία διοικητών σε πλήγματα.

Αν η αλυσίδα διοίκησης σπάσει, οι μαχητές στην πρώτη γραμμή έχουν εκπαιδευθεί να λειτουργούν σε μικρές, ανεξάρτητες συστάδες που αποτελούνται από λίγα χωριά κοντά στα σύνορα, και μπορούν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις για μακρές περιόδους, δήλωσε η υψηλόβαθμη πηγή.

Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη το 2006, στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, όταν οι μαχητές της οργάνωσης αντιστάθηκαν για εβδομάδες, ορισμένοι στα χωριά στην πρώτη γραμμή όπου εισέβαλε το Ισραήλ.

Η ανθεκτικότητα της Χεζμπολάχ σημαίνει πως οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει φόβους για έναν παρατεταμένο πόλεμο στον οποίο θα μπορούσαν να συρθούν οι ΗΠΑ, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, και το Ιράν — ιδιαίτερα αν το Ισραήλ εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο και «βαλτώσει» σ’ αυτή.

Υπόγειο οπλοστάσιο

Η Χεζμπολαχ φέρεται να έχει ένα υπόγειο οπλοστάσιο και τον περασμένο μήνα δημοσιοποίησε πλάνα που έμοιαζαν να δείχνουν μαχητές της να οδηγούν φορτηγά με εκτοξευτές ρουκετών μέσα από σήραγγες.  Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε πως η ομοβροντία πληγμάτων της Δευτέρας κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυρομαχικά της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως μακρού βεληνεκούς πύραυλοι κρουζ, ρουκέτες με κεφαλές που μπορούν να φέρουν 100 κιλά εκρηκτικών, μικρού βεληνεκούς ρουκέτες και εκρηκτικά εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα (UAV) επλήγησαν τη Δευτέρα.

Ο Μπόαζ Σαπίρα, ένας ερευνητής στο Alma, ένα ισραηλινό κέντρο σκέψης που ειδικεύεται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν έχει στοχοποιήσει ακόμη στρατηγικές εγκαταστάσεις όπως εγκαταστάσεις πυραύλων μακρού βεληνεκούς και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. “Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε καθόλου κοντά στο να τελειώσει αυτό”, είπε ο Σαπίρα.

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ φέρεται να περιλαμβάνει περίπου 150.000 ρουκέτες, ανέφερε η έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η Χεζμπολάχ κατασκεύαζε επί χρόνια ένα δίκτυο σηράγγων το οποίο, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς, εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως τα αεροπορικά πλήγματα της Δευτέρας χτύπησαν εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ κάτω από σπίτια στον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει πάντως πως δεν τοποθετεί στρατιωτικές υποδομές κοντά σε αμάχους.

Σήραγγες

Το οπλοστάσιο και οι σήραγγες της οργάνωσης έχουν διευρυνθεί μετά τον πόλεμο του 2006, ιδιαίτερα με τηλεκατευθυνόμενα συστήματα ακριβείας. Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ έχουν πει πως η οργάνωση χρησιμοποίησε μικρό μέρος του οπλοστασίου της στις εχθροπραξίες τον περασμένο χρόνο.

Το 2021 έκθεση του Alma, του ισραηλινού κέντρου σκέψης που ειδικεύεται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε πως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα βοήθησαν στην κατασκευή του δικτύου σηράγγων μετά τον πόλεμο του 2006.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις