Ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη, μετά το Λονδίνο και το Παρίσι είναι το Βερολίνο. Μια δυνατή τουριστική αγορά που προ πανδημίας ο αριθμός των διανυκτερεύσεων, μόνο στα ξενοδοχεία, ξεπερνούσε τα 34 εκατομμύρια (2019).
Οι επισκέπτες του Βερολίνου άγγιζαν τα 14 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες από την Ευρώπη και τον κόσμο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έφταναν τα 8 εκατομμύρια και άλλοι 10 εκατ. επισκέπτες αφορούσαν στην κατηγορία VFR (Visiting Friends and Relatives), δηλαδή επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο CEO του Visit Berlin Μπούρκχαρντ Κίκερ αναφερόμενος πάντα στο 2019.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα, και έχοντας υποστεί κατά το 2020 μείωση της τάξεως του 64% αναφορικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, επανέρχεται και καλωσορίζει τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, καθώς το 70% των επισκεπτών του την περσινή χρονιά, προήλθε από το εσωτερικό της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, από τον Ιούνιο που σημειώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού, η πόλη σταδιακά επανακτά μέρος των τουριστών της αλλά εκείνο που θέλει να αναδείξει και να προβάλει μετά από τόσο διάστημα “σιωπής” είναι η ζωντάνια της. Μια πόλη γεμάτη κέφι, φιλική, ανοιχτή στη διαφορετικότητα, πλούσια σε πολιτιστικά δρώμενα, διασκέδαση και ιστορία. Αυτό είναι το Βερολίνο, αναφέρει ο κ.Κίκερ, «ένας προορισμός όπου δεν αντιμετωπίζουμε τον κόσμο που έρχεται ως τουρίστες αλλά ως επισκέπτες και φίλους». «Γιατί αυτό θέλουμε να νοιώσει όποιος έρθει στην πόλη, ότι για λίγες μέρες θα γίνει Βερολινέζος», προσθέτει.
Ο πολιτισμός, τα θέατρα, η διασκέδαση, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα club και γενικότερα η κοινωνική ζωή ήταν αυτό που στερήθηκε περισσότερο ο κόσμος κατά τη διάρκεια του lockdown. Το Βερολίνο όμως, τα έχει όλα αυτά και είναι πλέον ξανά ανοιχτό για τον κόσμο: 150 θέατρα και σκηνές, 175 μουσεία, τρεις όπερες, πληθώρα μαγαζιών διασκέδασης και εστίασης. Και αυτό είναι που θέλει να αναδείξει ο Οργανισμός Τουρισμού του Βερολίνου: Ότι είναι μια πόλη με ζωή που είναι έτοιμη και πάλι να υποδεχτεί κόσμο.
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες του εξωτερικού που επιλέγουν το Βερολίνο προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, ωστόσο το Visit Berlin κάνει άνοιγμα και στην Ελλάδα με στοχευμένες κινήσεις προβολής και ταξίδια εξοικείωσης αλλά οι λόγοι δεν είναι κυρίως οικονομικοί, όπως εξηγεί ο κ.Κίκερ. «Εκείνο που μετράει για εμάς είναι το “πνεύμα” του Βερολίνου και σε αυτό ταιριάζουν οι Έλληνες. Θέλουμε τους Έλληνες γιατί μας αρέσουν ως λαός, ως ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα και εκτιμώ ότι κι εκείνοι όταν γνωρίσουν το Βερολίνο, θα το νοιώσουν ως μια πόλη φιλόξενη και κοντά στον δική τους νοοτροπία», σημειώνει.
Τέχνη, ελευθερία, γαστρονομία κι ένα παλάτι που βρήκε… το ρόλο του
«Επανασυστήνοντας» το Βερολίνο στον κόσμο, ο Οργανισμός Τουρισμού επιλέγει να αναδείξει το σημαντικότατο ρόλο της πόλης ως μέρος της Γερμανικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Υπάρχουν πολλοί τρόπο για να γνωρίσει κανείς το παρελθόν ενός τόπου και ένας από αυτούς είναι το Videobustour, όπου μέσα σε λίγο χρόνο έχει κανείς την δυνατότητα να βλέπει τα μέρη από τα οποία περνάει με το λεωφορείο σε δύο χρόνους. Το παρελθόν και στιγμές ορόσημο στην ιστορία της πόλης εμφανίζονται στην οθόνη του βίντεο, την ώρα που ο επισκέπτης ζει το παρόν και βλέπει τις εικόνες του σήμερα από το παράθυρό του. Αυτό είναι το Βερολίνο, ένας συνεχής διάλογος με την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν. Αυτό αποτυπώνεται σε κάθε εγκαταλελειμμένο κτίριο που βρήκε εκ νέου ζωή και στο οποίο βρήκαν κυρίως «καλλιτεχνικό καταφύγιο» νέοι άνθρωποι από διάφορα μέρη. Ειδικά για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν αυτήν την πλευρά, γκαλερί και διάφορους χώρους τέχνης, υπάρχουν σχεδιασμένες εξειδικευμένες διαδρομές όπως η Go Art.
Την ίδια ώρα και καθώς κανείς έχει ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο νησί των μουσείων, στον ποταμό Στρέε – όπου φιλοξενούνται το Παλαιό Μουσείο (Altes Museum), το Νέο Μουσείο (Neues Museum), η Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη (Alte Nationalgalerie), το Μουσείο Μπόντε (Bode-Museum) και το Μουσείο της Περγάμου (Pergamonmuseum) – συναντά περνώντας απέναντι ένα εμβληματικό κτίριο: Το Humboldt Forum.
Για περισσότερα από 500 χρόνια ήταν το παλάτι του Βερολίνου, το οποίο υπέστη σοβαρές καταστροφές μετά τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο. Το 1950 βομβαρδίστηκε και κατεδαφίστηκε. Στη θέση του , την δεκαετία του 1970 χτίστηκε το παλάτι της Δημοκρατίας της Ανατολικής Γερμανίας, το οποίο κατεδαφίστηκε ολοκληρωτικά το 2008.
Όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος τύπου του Humboldt Forum Μίκαελ Μάτις, την ανέγερση του νέου κτιρίου – τρεις από τις προσόψεις του οποίου είναι ανακατασκευή των αντίστοιχων του παλατιού – ακολούθησαν πολλές συζητήσεις, αντιδράσεις και προβληματισμοί που αφορούσαν στην αξιοποίησή του. Τελικά έγινε ένα κοσμοπολίτικο forum πολιτισμού, τέχνης και επιστήμης που ενώ ήταν έτοιμο να υποδεχτεί κόσμο, αναγκάστηκε να “περιμένει” λίγο λόγω της πανδημίας. Ωστόσο από τότε που άνοιξε, πριν από περίπου 11 εβδομάδες, έχει ήδη δεχτεί περισσότερους από 220.000 επισκέπτες, όπως αναφέρει ο κ.Μάτις.
Είναι ένα εμβληματικό κτίριο, με τον εκθεσιακό του χώρο να καταλαμβάνει 30.000τμ, στο οποίο πλέον στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Εκτός από τις εκθέσεις που φιλοξενεί, μια από τις πρώτες μάλιστα αφορά την ίδια την ιστορία του κτιρίου, αποτελεί και μια “πλατφόρμα” διαλόγου για τις τέχνες, τους πολιτισμούς, τις επιστήμες και την εκπαίδευση.