Site icon NewsIT

Το βρετανικό “απαρτχάιντ” – Από τα αστέρια των Εβραίων, στα σπίτια με κόκκινες πόρτες

20.01.2016 | 16:04
Το βρετανικό “απαρτχάιντ” – Από τα αστέρια των Εβραίων, στα σπίτια με κόκκινες πόρτες

Εύκολο στόχο για ρατσιστικές επιθέσεις αποτελούν οι αιτούντες άσυλο στο Μίντλεσμπρο. Οι πρόσφυγες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση για τη διαμονή τους υποχρεούνται να ζουν σε σπίτια με κόκκινες πόρτες, με τους ντόπιους να συγκρίνουν την πολιτική με αυτή των κίτρινων αστεριών για τους Εβραίους από τη ναζιστική Γερμανία.

Απευθύνουν πλέον έκκληση να τους επιτραπεί να αλλάξουν το χρώμα ώστε να μη στοχοποιούνται από ρατσιστές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν παρενοχληθεί και κακοποιηθεί, με τους αιτούντες άσυλο να κατηγορούν το γεγονός πως ξέρουν που να χτυπήσουν από το χρώμα της πόρτας.

Ο 58χρονος Mohammed Bagher Bayzavi δήλωσε πως το σπίτι που ζει και ανήκει στην ιδιοκτησία της εταιρείας Jomast έχει γίνει στόχος νεαρών που ρίχνουν αυγά και μπουκάλια και ιερόδουλων που χτυπούν τα παράθυρα μέσα στη νύχτα. “Όλοι εδώ ξέρουν πως το κόκκινο χρώμα είναι Jomast. Αλλάξτε το χρώμα. Όποιο άλλο θέλετε εκτός από κόκκινο”.

Ο Mohammed Bagher Bayzavi, που έφυγε από το Ιράν πριν από 3 χρόνια, είπε ότι οι γείτονές του που δεν έχουν κόκκινη πόρτα στα σπίτια τους δεν έχουν στοχοποιηθεί. Ο πρώην βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ian Swales συνέκρινε μάλιστα το κόκκινο χρώμα με τα κίτρινα αστέρια των Εβραίων που αναγκάζονταν να φοράνε στη ναζιστική Γερμανία. “Οι πόρτες είναι ένα σημάδι διάκρισης που θυμίζει τη Γερμανία του 1930”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Φεβρουάριο του 2014 είχε εκφράσει τη διαφωνία του κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης αλλά δεν άλλαξε η συγκεκριμένη πολιτική. “Πίστευα ότι είναι σοκαριστικό. Υπέθεσα ότι η διαχείριση της G4S θα σόκαρε εξίσου τους πάντες και θα άλλαζε κάτι. Τελικά δύο χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα”. Στους ίδιους τόνους και ο βουλευτής των Εργατικών Andy McDonald που σημειώνει ότι είναι κατακριτέο να βάζεις σημάδια στους ανθρώπους.

Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της Jomast, υπεργολαβίας της G4S του Stuart Monk, καταβάλλονται εκατομμύρια λίρες τον χρόνο προκειμένου να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο. Το ποσό, σύμφωνα με τους Sunday Times, ανέρχεται σε 175 εκατομμύρια λίρες.

 

“Μας έβαλαν πίσω από κόκκινες πόρτες. Όταν τις βλέπουν, όλοι ξέρουν ότι μέσα ζουν άνθρωποι που ζητούν άσυλο. Είναι σαν να λένε ότι δεν είναι το ίδιο με εσάς”, δήλωσε ένας άντρας στους Times. Αφγανός μετανάστης δήλωσε ότι με τον συγκάτοικό του έβαψαν την πόρτα τους λευκή και άνθρωποι της Jomast τους είπαν ότι είναι ενάντια στην πολιτική της εταιρείας και την έβαψαν πάλι κόκκινη.

Ο υπουργός Μετανάστευσης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του και ανακοίνωσε έκτακτη επιθεώρηση των σπιτιών όπου ζουν αιτούντες άσυλο στα βορειοανατολικά. “Περιμένω τα υψηλότερα στάνταρντ από τους κατασκευαστές μας. Αν βρούμε στοιχεία διάκρισης κατά των αιτούντων άσυλο, θα αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές”.

 

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version