Την ώρα που Αθήνα και Λευκωσία ζητούν από την Ε.Ε. να τραβήξει τ’ αυτί της Άγκυρας, η Τουρκία δείχνει να μη… χαμπαριάζει από την απειλή κυρώσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο «Πορθητής», το γεωτρύπανο που έχει σταλεί στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο έχει κάνει ήδη μια γεώτρηση αλλά ετοιμάζεται και για δεύτερη!
[read4more]
Ο «Πορθητής», είπε ο Ντονμέζ στο κρατικό πρακτορείο Anadolu από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της G20, συνεχίζει τη δεύτερη γεώτρησή του στο τεμάχιο Φινίκε-1. Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου.
«Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες (μέτρα). Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Εξαπέλυσε νέες κατηγορίες πως «στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε».
Και πρόσθεσε πως η Τουρκία θα στηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζει τον ίσο διαμοιρασμό. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, τα όσα κάνει την ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα.
Και όχι μόνο ο «Πορθητής» (Fatih) συνεχίζει τις γεωτρήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο αλλά η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει και δεύτερο πλοίο στην περιοχή (όπως είχε ανακοινώσει άλλωστε) το “Γιαβούζ“.
Σύμφωνα με τον Ντονμέζ, συνεχίζονται στο ναυπηγείο οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του «Γιαβούζ» και «την Πέμπτη θα το αποχαιρετίσουμε. Αρχές Ιουλίου περίπου, στο πλαίσιο της άδειας που έχουμε λάβει από την ΤΔΒΚ (σ.σ. τα κατεχόμενα), θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση».
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι για τη διακρίβωση αυτών των περιοχών έχουν γίνει λεπτομερείς εργασίες, προσθέτοντας ότι είναι μια καθαρά τεχνολογική επιχείρηση. Επανέλαβε ότι τα δύο αυτά γεωτρύπανα είναι από τα 15-16 στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες και ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από ντόπιο προσωπικό και όσο προχωρούν το ντόπιο προσωπικό αυξάνεται.
Ο Φατίζ Ντονμέζ είπε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός βρίσκεται νοτίως της Κύπρου συνεχίζοντας τις έρευνές του. Για το Ορούτζ Ρέις που το έχουν ενοικιάσει ανέφερε ότι εργάστηκε για κάποιο διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Με πληροφορίες από philenews.com, politis.com.cy και sigmalive.com