- Άνοιξαν ειδικά καταφύγια για τους πολίτες - Το νέφος έχει καλύψει την Αγία Πετρούπολη και την πόλη Εκατερίνμπουργκ - Μάχη να μη φτάσει η φωτιά σε πυρηνικό σταθμό - Αυξήσεις από τους κερδοσκόπους στα σιτηρά
Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σοϊγκού, ζήτησε από τις υπηρεσίες να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να σβήσουν τη φωτιά που κατακαίει επτά εκτάρια γης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στο Σνέζινσκ, στα Ουράλια, 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.
Όσον αφορά στον πυρηνικό σταθμό του Σαρόφ δεν υπάρχουν πλέον εστίες φωτιάς, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Καλού κακού πάντως, στις αρχές της εβδομάδας απομακρύνθηκαν τα ραδιενεργά υλικά από το κέντρο.
Θάλαμος αερίων η Μόσχα
Ο δηλητηριώδης καπνός, απο την αργή καύση των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης αλλά και απο τις δασικές πυρκαγιές στα περίχωρα της πόλης, διαρκώς πυκνώνει και εισχωρεί σε κτίρια, ακόμα και στο μετρό της πόλης.
Ο κόσμος έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του, κατηγορώντας τις αρχές. Έστω και καθυστερημένα, πάντως, δημιουργήθηκαν 123 κέντρα, όπου οι Μοσχοβίτες μπορούν να βρουν… παρηγοριά και λίγο καθαρό αέρα. Τα 123 κλιματιζόμενα δωμάτια βρίσκονται σε κυβερνητικά κτίρια και νοσοκομεία. Σημειώνεται πως τα περισσότερα διαμερίσματα στη Μόσχα δεν διαθέτουν κλιματισμό, με την κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορη για τους ιδιοκτήτες τους.
Τα μνημεία της ρωσικής πρωτεύουσας όπως η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου ή οι πύργοι του Κρεμλίνου είναι σχεδόν αόρατα ακόμα και από μικρή απόσταση. Πρόβλημα όμως δεν υπάρχει μόνο στη Μόσχα. Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ, αλλά και στην ίδια τη βορεινή ρωσική πρωτεύουσα.
Για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, πάντως, ο αριθμός των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων εστιών που ξέσπασαν και αυτό χάρη στην απόφαση να διεξάγεται επί 24ωρης βάσης η επιχείρηση κατάσβεσης.
Απαισιόδοξοι οι μετεωρολόγοι, δεν προβλέπουν αλλαγή των καιρικών συνθηκώ παρά μόνο από την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να αρχίσει να αλλάζει η φορά του ανέμου, αλλά και να πέσει η θερμοκρασία.
Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο αποπνυκτική εξαιτίας του καύσωνα. Η θερμοκρασία στα περίχωρα της Μόσχας έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το μέσο όρο της περιόδου στους 38 βαθμούς, όταν τις φυσιολογικές χρονιές ο μέσος όρος ήταν γύρω στους 23 βαθμούς.
Ο δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει άλλους 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του.
Εκκληση προς τους πολίτες
Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των σπιτιών τους και να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες. Επίσης εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, αν και οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.
Η κίνηση έχει σαφώς μειωθεί στο κέντρο της πόλης, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την καθημερινή τους δραστηριότητα.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας της χώρας αποφάσισε την απομάκρυνση πυραύλων και οπλικών συστημάτων από στρατιωτικές βάσεις κοντά στην πρωτεύουσα.
Εντονες ανησυχίες προκαλεί, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η ανακοίνωση πως αυξάνονται τα μέτρα προστασίας στις κρατικές αποθήκες σιταριού καθώς ήδη εμφανίζονται τεράστια προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με τρόφιμα και ελλείψεις εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας στη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες.
Η απόφαση ελήφθη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «λόγω των μεγάλων πιέσεων στην αγορά σταριού» στη Ρωσία που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές. «Αν αρχίσουμε να φοβόμαστε εφόδους ομάδων πολιτών σε αποθήκες σταριού, τότε βρισκόμαστε σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση από ό,τι πιστεύουμε», δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης σε ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ο υπουργός Εκτακτων Αναγκών Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι οι φωτιές στο Μπριάνσκ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία- περιοχή που είχε μολυνθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986- μπορεί να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονταν στο έδαφος.
Βοήθεια απο άλλες χώρες
Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζαχστάν. Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν.
Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις, προσφέροντας βοήθεια στον τομέα της αποκατάστασης.
Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα πρόσφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.
Από τις πρώτες μέρες της κρίσης, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες. Πρώτα ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, ακολούθησε και η επικοινωνία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.