Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η αποχώρησή του συνδέεται με την επιδείνωση των σχέσεών του με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση του Brexit. Τον περασμένο μήνα ο Ρότζερς βρέθηκε στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης αφού διέρρευσαν στον Τύπο οι δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο ενώπιον Βρετανών υπουργών. Φέρεται να τους εξήγησε τότε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θεωρούν πως μια νέα εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου δεν πρόκειται να υπογραφεί πριν από τις αρχές ή ακόμη και τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Ο Ρότζερς φέρεται επίσης να είπε ότι αυτή η μελλοντική συμφωνία μπορεί να απορριφθεί τελικά από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας –ξεκινώντας έτσι τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση– πριν από τα τέλη Μαρτίου.
“Η παραίτηση (του Ρότζερς) δεν αποτελεί έκπληξη για όσους συνεργάζονται μαζί του”, σχολίασε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. “Ήταν πολύ ικανός αλλά δεν είχε πειστεί από την απόφαση για το Brexit και τη γραμμή που ακολουθούσε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία οδηγεί τη Βρετανία σε μια επικίνδυνη ζώνη αβεβαιότητας”, πρόσθεσε.
Για τον Τσαρλς Γκραντ, τον διευθυντή του κέντρου μελετών “Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης”, η παραίτηση “καθιστά λιγότερο πιθανή την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για το Brexit” καθώς ο Ρότζερς “ήταν ένας από τους ελάχιστους υψηλόβαθμους Βρετανούς αξιωματούχους που καταλάβαιναν την ΕΕ”.
“Οι 27 θα αντιληφθούν την παραίτηση του Ρότζερς σαν ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Μέι προτιμά να κερδίσει την εύνοια των σκληρών ευρωσκεπτικιστών παρά να διατηρήσει τον ειδικό της στην ΕΕ”, πρόσθεσε.
Ορισμένοι υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Άρον Μπανκς, ο πρόεδρος της οργάνωσης “Leave.EU”, χαιρέτισαν την παραίτηση του πρεσβευτή. “Είναι κάποιος που δήλωνε ότι θα χρειάζονταν δέκα χρόνια για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit. Με την παραίτησή του έλαβε επιτέλους την έντιμη απόφαση που έπρεπε να πάρει”, σχολίασε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ