Όλοι οι ηγέτες, όλες οι χώρες, έσπευσαν από την περασμένη Πέμπτη να συλλυπηθούν τη Γαλλία για το θάνατο του πρώην προέδρου της Ζακ Σιράκ. Εκτός από μια: τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλλον του… κρατούσαν μανιάτικο γιατί ήταν ο πρόεδρος που αρνήθηκε στις ΗΠΑ (του Τζορτζ Μπους) τη συμμετοχή της Γαλλίας στον πόλεμο του Ιράκ το 2003. Η απόφαση εκείνη του Ζακ Σιράκ είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών για πολλά χρόνια.
Με καθυστέρηση μερικών ημερών, λοιπόν, οι ΗΠΑ, δια του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, απέτισαν φόρο τιμής στον Ζακ Σιράκ. Τα λόγια του Πομπέο ήταν θερμότατα αλλά απ’ όσα είπε έλειπε η οποιαδήποτε αναφορά στη στάση του πρώην προέδρου της Γαλλίας στον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ.
«Έχοντας αφιερώσει τη ζωή του για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ο πρώην πρόεδρος Σιράκ εργάστηκε ασταμάτητα για να διαφυλάξει τις αξίες και τις ιδέες που μοιραζόμαστε με τη Γαλλία» σημείωσε ο Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωσή του.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας περιέγραφε τις ΗΠΑ ως «μια χώρα που αγαπώ, που θαυμάζω, που σέβομαι και που γνωρίζω καλά».
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι (ο Σιράκ) ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που μετέβη στις ΗΠΑ μετά τις φρικτές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001» υπογράμμισε ο Πομπέο.
«Οι ΗΠΑ και η Γαλλία βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης για να προωθήσουν τη δημοκρατία και την ειρήνη στον κόσμο, μια ανθεκτική σχέση που συνεχίζεται σήμερα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Μάικ Πομπέο είναι ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που κάνει δηλώσεις μετά τον θάνατο του Ζακ Σιράκ. Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η πρέσβης των ΗΠΑ στη Γαλλία Τζέιμι ΜακΚουρτ θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή που θα γίνει αύριο Τρίτη.
Στην κηδεία του Ζακ Σιράκ αναμένεται να βρεθούν περίπου 30 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.