- Βουλιάζει ολοένα και περισσότερο η τουρκική οικονομία - Φόβοι πως η χρεοκοπία της Turk Telekom ήταν μόνο η αρχή του ντόμινο που θα ακολουθήσει - Το χρονικό που οδήγησε την εταιρία στη χρεοκοπία - Οι διαρροές Ερντογάν και η συνέντευξη… σόου για να προσεγγίσει την Ευρώπη
Οι εθνικιστικές κορώνες και η προπαγάνδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως δεν αρκούν για να σταματήσουν την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% μέσα σε έναν χρόνο στραγγαλίζει την οικονομία της Τουρκίας, που κλυδωνίζεται ακόμη περισσότερο μετά τη χρεοκοπία της Turk Telekom.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το “κανόνι” του “ΟΤΕ της Τουρκίας” είναι μόνο η αρχή. Και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα, κυρίως αυτές του κατασκευαστικού τομέα που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα με εγγύηση του δημοσίου. Είχε προηγηθεί, πριν από μερικές μέρες, η εφιαλτική προειδοποίηση της JP Morgan πως μέσα σε 11 μήνες η τουρκική οικονομία πρέπει να αποπληρώσει 179 δισ. δολάρια.
Turk Telecom: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος “θανάτου”
Η είδηση, το βράδυ της Πέμπτης (30.08.2018) πως η Turk Telekom, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, χρεοκόπησε προκάλεσε σάλο παγκοσμίως. Το 55% της Turk Telekom ανήκε στην Oger Telecom, της οικογένειας Χαρίρι του Λιβάνου. Η Oger Telecom ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρίας το 2005 αλλά από το 2015 άρχισαν τα προβλήματα στις πληρωμές των δανείων.
[read4more]
Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% μέσα σε ένα χρόνο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η Turk Telekom είχε δάνειο 4,75 δισ. δολαρίων προς τις τουρκικές τράπεζες το οποίο αδυνατούσε να αποπληρώσει.
Έτσι, το απόγευμα της Πέμπτης ήρθε το “κανόνι” και οι τράπεζες Isbank, Akbank και Garanti Bank ανέλαβαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Θα επιχειρήσουν τώρα να εξυγιάνουν την εταιρία, στην οποία έχει μετοχές και το τουρκικό δημόσιο, με παρουσία μελών στο διοικητικό συμβούλιο.
Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο, περιμένουν πως το δρόμο της Turk Telekom θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες, κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου.
Ο Ερντογάν αγάπησε ξαφνικά την Ευρώπη
Όλα αυτά ενώ το βράδυ της Τετάρτης (30.08.2018) η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 4,5% έναντι του δολαρίου και 4% έναντι του ευρώ. Οι αγορές φαίνεται πως δεν πείθονται από την ξαφνική… αγάπη που δείχνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη για να μπει στο… μάτι των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αγορές περιμένουν μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης και εν μέσω φημολογίας πως είναι υπό παραίτηση ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ερντογάν “έστειλε” τέσσερις κορυφαίους υπουργούς του να δώσουν έκτακτη, κοινή, συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίτ Γιούλ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο υπουργός Οικονομικών (σ.σ. και γαμπρός του προέδρου) Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσαν ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες πολιτικών μεταρρυθμίσεων με το βλέμμα προς… Ευρώπη.
Παράλληλα, με διαρροές στον Τύπο ο Ερντογάν φρόντισε να δείξει ότι η Ευρώπη τον στηρίζει. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Hurriyet που αποκάλυψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του (AKP) εκτίμησε ότι «σε 1-2 μήνες θα συνέλθουμε» και στάθηκε στη στήριξη των Ευρωπαίων.
Χρησιμοποίησε μάλιστα και την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν είπε ότι είχε στήριξη από χώρες της Ε.Ε. και κυρίως από τη Γερμανία. «Η Μέρκελ με κάλεσε και έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της: Αν θέλετε, να σας στείλω τώρα τον υπουργό μου, μου είπε», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.