Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, φαίνεται ότι έχουμε την τελική διατύπωση για το θέμα της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έτσι, μια ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο έκανε ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για “στοχευμένα μέτρα”, πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή “κατάλληλων μέτρων” και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Οι εξελίξεις για την Τουρκία από τις Βρυξέλλες
Οι πληροφορίες, λοιπόν, από τις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Open, αναφέρουν πως με «στοχευμένα μέτρα» προειδοποιεί η ΕΕ την Τουρκία.
Το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι όπως προαναφέραμε πολύ αυστηρό σε βάρος της Τουρκίας –ειδικά σε σχέση με όσα ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες– καθώς την καταδικάζει και επιβεβαιώνει προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κυπριακή πλευρά ζήτησε το κείμενο συμπερασμάτων να γίνει περισσότερο «σκληρό». Οι ηγέτες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί παρά τις προειδοποιήσεις.
Η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε στην πραγματικότητα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών, υποστηρίζοντας την πρόσκληση στην Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβληθούν επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων. «Η ΕΕ θα το παρακολουθήσει από κοντά και θα ανταποκριθεί καταλλήλως σε αλληλεγγύη με Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για το θέμα και θα επανέλθει στο ζήτημα ως πρέπει», αναφέρεται στα συμπεράσματα. Οι ηγέτες συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και όλα δείχνουν ότι στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Ιούλιο θα υπάρξουν εξελίξεις.