Κόσμος

Τουρκία: «Άλμα» 30% στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα

Για τέταρτο διαδοχικό μήνα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανέβασε σήμερα το βασικό επιτόκιό της, το οποίο είναι πλέον στο 30%, αυξημένο κατά πέντε μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2003.

Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας που βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό 60%, «αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν αποπληθωρισμός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αναγνωρίζοντας πως «ο πληθωρισμός ήταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υψηλότερος από τον προσδοκώμενο», κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, η κεντρική τράπεζα λέει πως προβλέπει νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, «μέχρι να υπάρξει μια σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού».

Αυτή η τελευταία αύξηση του επιτοκίου φέρει την υπογραφή της νέας τουρκικής οικονομικής ομάδας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα μετά την επανεκλογή, στα τέλη Μαΐου, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 21,5 μονάδες από τον Ιούνιο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Έλον Μασκ μοίρασε 2 εκατ. ευρώ για να πείσει πολίτες να ψηφίσουν συντηρητικό για το Ανώτατο Δικαστήριο
Ο μεγιστάνας έβαλε τα «μεγάλα μέσα» για να πείσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον συντηρητικό υποψήφιο ο οποίος φαίνεται πως θα χάσει από την φιλελεύθερη υποψήφια την οποία στηρίζουν οι Δημοκρατικοί
Ο Έλον Μασκ
Τι θα γινόταν αν σεισμός 9 Ρίχτερ χτυπούσε την Ιαπωνία - Τουλάχιστον 330.000 οι νεκροί, τσουνάμι και απόλυτη καταστροφή
Υπαρκτός ο κίνδυνος για μέγα - σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Θα προκαλούσε τον εκτοπισμό 1,23 εκατομμύριο κατοίκων ή αλλιώς του 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας
Φωτογραφία αρχείου Reuters