Την ερχόμενη Δευτέρα (23.04.2018), και για 60 ημέρες, αρχίζει επίσημα η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία.
“Με το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης θα κάνουμε ένα νέο βήμα για την ενίσχυση του πολιτικού μας συστήματος”, δήλωσε σήμερα ο Μπιναλί Γιλντέριμ σε επαρχιακό συνέδριο του AKP, στην Άγκυρα.
Συνάντηση Κιλιτσντάρογλου – Ακσενέρ
Στο μεταξύ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί αύριο, Κυριακή, με την Μεράλ Ακσενέρ. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να προσεγγίσει τη δυναμική Ακσενέρ του νεοσύστατου “Καλού Κόμματος” (ΙΥΙ Parti), αλλά και μικρότερα συντηρητικά κόμματα, όπως το κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet), για ενδεχόμενο… συμμαχίας.
[read4more]
Όμως, υπάρχει η πιθανότητα το «Καλό κόμμα» της Ακσενέρ να μην καταφέρει να κατέβει στις εκλογές, λόγω του εκλογικού νόμου, που προβλέπει πως το συνέδριο και η κομματική οργάνωση θα πρέπει να έχουν οργανωθεί έξι μήνες πριν από τις εκλογές.
Η Ακσενέρ τα έχει ετοιμάσει όλα την 1η Μαρτίου, άρα η συμμετοχή της θα μπορούσε να γίνει δεκτή μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Πάντως την τελική απόφαση θα λάβει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και χρειάζεται το 51%, που θεωρείται πως μπορεί να το πετύχει μέσα σε δύο μήνες. Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν φτάσει στο ποσοστό αυτό, θα υπάρξει δεύτερος γύρος με τους δύο πρώτους του πρώτου γύρου.
Ο πρόεδρος θα έχει θητεία πέντε ετών και έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί άλλη μία φορά. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας, καθώς καταργείται το αξίωμα του πρωθυπουργού.
“Κίνηση πανικού”
Στις πρόωρες εκλογές που προκυρήχθηκαν στην Τουρκία αναφέρεται το περιοδικό Spiegel στην έντυπη έκδοσή του. Και φυσικά ο Ερντογάν βρίσκεται στο προσκήνιο.
Στο σχόλιο του, το Spiegel σημειώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια και ενώ παρουσιάζεται καθημερινά στα μίντια καταφέρνει ακόμα να εκπλήσσει τους συμπατριώτες του.
Όπως για παράδειγμα τώρα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Ωστόσο όπως διαπιστώνει το περιοδικό: «Η απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές και να μην περιμένει μέχρι το φθινόπωρο του 2019 είναι δείγμα αδυναμίας και όχι δύναμης. Ο Πρόεδρος καλεί τους πολίτες στις κάλπες όχι για να επεκτείνει τις εξουσίες του αλλά για να προλάβει μια μεγαλύτερη διάβρωση των εξουσιών του.
Το AKP και το MHP μπορεί τον Απρίλιο του 2017 να προκήρυξαν δημοψήφισμα με στόχο στην εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος που θα δίνει ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν, ωστόσο από τότε η κατάσταση στη χώρα χειροτέρευσε».
Το σχόλιο αναφέρεται στην πτώση της λίρας έναντι του ευρώ και στο γεγονός ότι «ένας στους πέντε Τούρκους ηλικίας από 15 έως 24 ετών είναι χωρίς δουλειά. Τουρκικές επιχειρήσεις έχουν χρέη ύψους 180 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την χώρα». Το Spiegel αναφέρει ακόμα ότι στη δύσκολη οικονομική κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, οι οποίες αποδεικνύουν πως ο Ερντογάν δεν έχει κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική.