Εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στις τοπικές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία, για να εκλέξουν τους δημάρχους, τα μέλη των δημοτικών και συνοικιακών συμβουλίων στις 81 επαρχίες, για την επόμενη πενταετία, αλλά, με τη χώρα μπροστά σε μια οικονομική άβυσσο, καθώς, αυτή τη στιγμή κανείς από τους ξένους επενδυτές δεν μπορεί να αγοράσει τουρκικές λίρες.
Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έκλεισε στη φυλακή χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους σαν πραξικοπηματίες, τώρα βάζει σε χρυσό “κλουβί” και τους ξένους επενδυτές με την κατηγορία ότι κερδοσκοπούν εις βάρος της τουρκικής λίρας και του ίδιου προσωπικά.
Απειλεί, μάλιστα, με διώξεις την JP Morgan και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μαζική έξοδος των επενδυτών.
Οι βρετανικοί “Financial Times” με τίτλο “Διωγμός στο σορτάρισμα ταράζει τις τουρκικές χρηματαγορές” αναφέρουν πως το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε τουρκική λίρα υπερδιπλασιάζεται πάνω από το 700%.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg έγραψε ότι “ξένοι επενδυτές βρίσκονται παγιδευμένοι στην Τουρκία, ημέρες πριν από τις εκλογές”.
Τοπικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όπως το CNN Τurk, ανέφεραν πως “το δολάριο πέφτει πάλι, η θέση της αγοράς στηρίζει την τουρκική λίρα”, χωρίς ωστόσο να συμπληρώνουν ότι όλες οι τουρκικές τράπεζες έχουν λάβει εντολή να μην αγοράζουν ξένο νόμισμα, προκειμένου να αποτραπούν νέες επιθέσεις στο εθνικό νόμισμα.
Είναι τόσο άσχημο το κλίμα και οι περιορισμοί ρευστότητας, που το κόστος δανεισμού σε λίρα για τις υπεράκτιες αγορές εξακοντίστηκε είκοσι φορές επάνω τις τελευταίες ημέρες, στο ζενίθ από την οικονομική κρίση του 2001.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της. Η υποτίμηση όχι μόνο εκτίναξε τον πληθωρισμό σε υψηλά 15 ετών, “κατατρώγοντας” την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά και αποδείχθηκε δυσβάσταχτο βάρος για τις επιχειρήσεις που έχουν έκθεση σε χρέους ύψους 285 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα.
Τα “κόκκινα” δάνεια με τη σειρά τους εντείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες. Οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης έχουν ούτως η άλλως κλείσει από τότε που τα επιτόκια ανέβηκαν στο 24%, σε μία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία τέταρτου τριμήνου για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν αυτό που οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό: στα τέλη του 2018 η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία!
A Turkish journalist who closely followed Erdogan at every election rally said that his campaigning this time around has been "more intensive than ever" https://t.co/SrOYYl8N1u
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) March 30, 2019
Τουρκία: Ο εκλογικός χάρτης
Δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 57 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτές τις εκλογές στις οποίες μετέχουν, μεμονωμένα ή σε συμμαχίες, 12 πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το “Καλό” (IYI) και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Το AKP και το MHP συμφώνησαν να συνεργαστούν σε αυτές τις εκλογές, συγκροτώντας τη Λαϊκή Συμμαχία και θα υποστηρίζουν το μεν τους υποψηφίους του δε σε 30 μητροπολιτικούς δήμους και 51 επαρχίες. Το MHP δεν κατέβασε υποψηφίους σε 27 μεγάλους δήμους (μεταξύ των οποίων είναι η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Αντάλια, το Αϊδίνι, το Ντιγιάρμπακιρ κ.α.), ενώ το AKP θα στηρίξει τους υποψηφίους του MHP στα Άδανα, τη Μερσίνη και τη Μανίσα.
[read4more]
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα CHP και IYI, από την άλλη, συγκρότησαν τη Συμμαχία του Έθνους και αλληλοϋποστηρίζονται σε 22 από τους 30 μητροπολιτικούς δήμους και σε 27 επαρχίες: το CHP κατεβάζει υποψήφιους σε 12 δήμους (Άγκυρα, Άδανα, Αντάλεια, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Χατάι, Εσκισεχίρ κ.α.) και στηρίζει τους υποψήφιους του IYI σε άλλους 10. Στους υπόλοιπους οκτώ μητροπολιτικούς δήμους και σε 24 επαρχίες τα δύο κόμματα κατεβαίνουν ανεξάρτητα.
Το HDP αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιους για τη δημαρχία σε πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας: την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τα Άδανα, τη Μερσίνη, την Αντάλεια και τη Σμύρνη.
Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2014, το AKP απέσπασε ποσοστό λίγο πάνω από το 45,5%.
Η αναμέτρηση για τους δύο μεγάλους συνασπισμούς αυτών των εκλογών προμηνύεται αμφίρροπη στους μητροπολιτικούς δήμους, ιδίως στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, το Ντιγιάρμπακιρ, τη Μερσίνη, τα Άδανα και την Αττάλεια.
Τουρκία: Οι μάχες της κάλπης
Στην πρωτεύουσα Άγκυρα τη δημαρχία διεκδικούν επτά πολιτικά κόμματα και πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Υποψήφιος για το AKP είναι ο Μεχμέτ Οζασεκί, ο αντιπρόεδρος και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος στηρίζεται και από το MHP.
Το CHP κατεβάζει τον Μανσούρ Γιαβάς, που διεκδικεί για τρίτη φορά το αξίωμα. Στις εκλογές του 2009 (τότε είχε κατέβει με το MHP) απέσπασε ποσοστό 25% αλλά ηττήθηκε από τον Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος κόμματος AKP. Το 2014, υπό το λάβαρο του CHP αυτή τη φορά, συγκέντρωσε ποσοστό 43,81% αλλά ηττήθηκε και πάλι, οριακά, από τον Γκιοκτσέκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του δημάρχου τον Οκτώβριο του 2017. Το “Καλό” κόμμα (IYI) δεν έχει ορίσει δικό του υποψήφιο και θα στηρίξει τον Γιαβάς.
Στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων (σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας) οκτώ κόμματα και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία. Το 2014 νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του AKP Καντίρ Τοπμπάς με ποσοστό 47,95%. Φέτος, το κυβερνών κόμμα κατεβάζει υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τη στήριξη και του MHP. Κυριότερος αντίπαλός του είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου από το 2014, που στηρίζεται από το CHP και το IYI.
Στη Σμύρνη, την οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει το CHP, οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκί (AKP-MHP) και ο Τουντζ Σογιέρ (CHP-IYI).
Στα Άδανα, ο απερχόμενος δήμαρχος Χουσεΐν Σοζλού του MHP διεκδικεί μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία, αυτή τη φορά με τη στήριξη και του AKP. Απέναντί του θα έχει τον μηχανικό Ζεϊντάν Καραλάρ (CHP-IYI).
Τουρκία – Ερντογάν: “Παίζει” και το χαρτί της Αγια Σοφιάς!
Στο τελευταίο του προεκλογικό ντελίριο, ο “Σουλτάνος” είπε ότι το ιστορικό μνημείο είναι τζαμί και ότι οι ίδιοι θα κάνουν τους νομικούς κανονισμούς για να μετατραπεί στην αρχική του κατάσταση.
Ο Ερντογάν μιλώντας ζωντανά στο TRT έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, για τη δωρεάν πρόσβαση, για τις νομικές ρυθμίσεις, για τις εργασίες αρχιτεκτονικής και έδωσε πληροφορίες για το άνοιγμά της για την προσευχή.