Κόσμος

Τουρκία: Δημοσιογράφοι απειλούνται με φυλάκιση επειδή επέκριναν την οικονομική πολιτική Ερντογάν!

Εισαγγελέας στην Τουρκία ζητά φυλάκιση 5 ετών για δύο δημοσιογράφους του Bloomberg. Αφορμή, άρθρο τους με θέμα την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Το κατηγορητήριο, στο πλαίσιο του οποίου ο εισαγγελέας ζητεί την επιβολή αυτών των ποινών, έγινε δεκτό από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg από την Τουρκία.

Οι δύο δημοσιογράφοι, οι Κερίμ Καράκαγια και Φερτζάν Γιαλίνκιλιτς, κατηγορούνται ότι επιχείρησαν “να πλήξουν την οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας”, με βάση την αγωγή που κατέθεσε η Ρυθμιστική και Εποπτική Υπηρεσία του τουρκικού τραπεζικού Τομέα (BDDK).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο 2018 την στιγμή που η τουρκική λίρα κατέρρεε απέναντι στο αμερικανικό δολάριο εν μέσω διπλωματικής κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Καταδικάζουμε το κατηγορητήριο κατά των δημοσιογράφων μας, οι οποίοι κάλυψαν με ακρίβεια και πιστότητα το θέμα. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους και θα τους υποστηρίξουμε στην δοκιμασία αυτή”, δηλώνει ο διευθυντής του Bloomberg Τζον Μικλθουάιτ.

Η δίκη των δύο δημοσιογράφων θα αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Τουρκία: Ελευθεροτυπία στο απόσπασμα

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, περί τα 50 άτομα κατηγορούνται βάσει αγωγών της BDDK, κυρίως για σχόλια που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με το άρθρο του Bloomberg.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίθηκε από τα δυτικά μέσα τα οποία κατηγορεί ότι «παραφουσκώνουν» τις οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας, αναφερόμενος ειδικά στους Financial Times για άρθρο τους για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Η τουρκική οικονομία περνά μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και φέτος γνώρισε την πρώτη της ύφεση εδώ και 10 χρόνια, με πληθωρισμό στο 20% και την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που έχασε το ένα τρίτο της αξίας της απέναντι στο δολάριο τον περασμένο χρόνο.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τη συστηματική καταστολή της ελευθερίας του Τύπου υπό τον Ερντογάν. Η Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση της παγκόσμιας κατάταξης που καταρτίζεται από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontieres- RSF).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γιακούζα, το μεγαλύτερο εγκληματικό «συνδικάτο» στην Ιαπωνία, υπόσχεται να βάλει τέλος στις συρράξεις
Τρία στελέχη της Yamaguchi-gumi, της μεγαλύτερης «πτέρυγας» της Γιακούζα, δεσμεύθηκαν με επιστολή προς τις αστυνομικές αρχές ότι θα σταματήσουν τις αιματηρές συγκρούσεις
Τα τατουάζ αποτελούν σήμα κατατεθέν κάθε Ιάπωνα γκάνγκστερ ή «γιακούζα»
Ο Ντόναλντ Τραμπ κόβει επιδόματα σε 6.000 Λατινοαμερικανούς μετανάστες δηλώνοντάς τους «πεθαμένους»
Μετανάστες είναι δηλωμένοι ως πεθαμένοι, χάνουν αυτομάτως τα δικαιώματά τους σε οποιοδήποτε επίδομα, σε ασφαλιστική υπόσταση και τελικά στην ίδια την ύπαρξή τους στις ΗΠΑ
Απελαθέντες μετανάστες