Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Τουρκία – Διπλωματικές πηγές: «Ναι» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά υπάρχουν προαπαιτούμενα

Τουρκία – Διπλωματικές πηγές: «Ναι» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά υπάρχουν προαπαιτούμενα

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας και τουρκικό drone έκανε νέα υπερπτήση σήμερα (14.10.2022) το πρωί, πάνω από την Κανδελιούσσα, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο, διπλωματικές πηγές της Άγκυρας επιμένουν ότι γίνονται προσπάθειες για να κρατηθούν οι ισορροπίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Διπλωματικές πηγές της Άγκυρας υποστηρίζουν – σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr- ότι γίνονται προσπάθειες για να κρατηθούν οι ισορροπίες στις σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον, επιμένουν ότι οι διαφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας θα μπορούσαν να επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ωστόσο θα πρέπει να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα. “Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία λύση που να μας καλύπτει”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αφήσουν στην… τύχη του το Καστελλόριζο.     

Πάντως, μέχρι στιγμής, το αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει…

Ερντογάν: Μπορούμε να έρθουμε βράδυ, αλλά δεν ορίζουμε… ημερομηνία

Επιστρέφοντας από την Αστάνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “βλέπουμε τι συμβαίνει και τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας προκαλούν κανέναν φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας. Αφήστε τον να σκεφτεί”.

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν… όρια στην υπομονή και πότε ξεχειλίζει, ο Ερντογάν απάντησε: “Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία. Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε τι και πότε θα το κάνουμε;”.

Χαμηλοί τόνοι από Ακάρ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών που είχε με το Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε μετά από… καιρό, πιο διπλωματικός στις δηλώσεις του για την Ελλάδα, κρατώντας χαμηλούς τόνους. 
«Για μια συνολική και μόνιμη λύση, πρέπει να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Για αυτό, θεωρούμε τον διάλογο απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τρόπο που να μην προκαλεί ένταση. Θεωρούμε ότι είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να συνεχίσουμε. Θεωρούμε κρίσιμο τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να επιλυθούν χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα θέματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους».
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, αλλά έναν ασφαλή, ισχυρό και αποτελεσματικό σύμμαχο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια θάλασσα φιλίας, δίκαιου μοιράσματος, ανάδυσης ενός ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου».

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις