“Αφήστε τα εφέ του Snapchat να αυξηθούν και το παιχνίδι να προσελκύσει την προσοχή που του αξίζει” λέει στο βίντεο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Παρομοίως το Κόμμα της Ευτυχίας (SP) δημοσιοποίησε δικό του εικονογραφημένο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο ο πρόεδρός του Τεμέλ Καραμολάογλου εμφανίζεται στον ρόλο ενός σούπερμαν. Σώζει ένα αυτοκίνητο με το όνομα “Τουρκία” στο παρμπρίζ, ενώ στη θέση του οδηγού βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αυτό πέσει στον γκρεμό.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν υποδέχθηκε νέους ανθρώπους στο Προεδρικό Μέγαρο στην περιοχή Μπεστεπέ της Άγκυρας στη διάρκεια του Ραμαζανιού για το σαχούρ, το γεύμα πριν από την αυγή, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Επίσης επισκέφθηκε έναν φοιτητικό κοιτώνα στην Άγκυρα πάλι για ένα γεύμα σαχούρ ενώ συναντήθηκε και με νέους φοιτητές τεχνολογικών ιδρυμάτων, όπου απάντησε στις ερωτήσεις τους. Όλες αυτές οι προσπάθειες των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές και των ηγετών των πολιτικών κομμάτων δείχνουν τη βαρύτητα που δίνουν στην ψήφο της νεολαίας στις επικείμενες εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Και φυσικά έχουν απόλυτο δίκιο. Αυτή τη στιγμή 1.078.000 νέοι στην Τουρκία ηλικίας 18-19 ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Κυριακής. Επίσης, 1.342.000 νέοι ηλικίας 19-21 ετών ψήφισαν για πρώτη φορά στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις εκλογές είναι 59.369.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK), ο αριθμός των ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ήταν περίπου 8.553.000 στη διάρκεια του δημοψηφίσματος το 2017, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 15,5% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Απρίλιο του 2017. Ένα ποσοστό που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει. Όλοι οι υποψήφιοι και οι ηγέτες των κομμάτων αγωνιούν για το πώς και τι θα ψηφίσει η νεολαία της Τουρκίας.
Τουρκία: Το πολιτικό κατεστημένο φοβάται την ψήφο της τουρκικής νεολαίας
Έρευνες που διεξήχθησαν μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 μπορούν να μας δώσουν κάποιες ιδέες σχετικά με την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μία έρευνα κατέδειξε ότι το ποσοστό των νέων που ψήφισαν Όχι στο δημοψήφισμα του 2017 ήταν αρκετά υψηλότερο από το ποσοστό των νέων που ψήφισαν “ναι”.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτη της ερευνητικής εταιρείας İPSOS, το 20% των ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα ήταν ηλικίας 18-24 ετών. Το 16% αυτών που ψήφισαν “ναι” ήταν επίσης ηλικίας 18-24 ετών. Ομοίως, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας KONDA, το 32% των ψηφοφόρων του «όχι» ήταν μεταξύ 18-32 ετών, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 28% για εκείνους που ψήφισαν «ναι» στην ίδια ηλικιακή ομάδα.
Στην πραγματικότητα, και οι δύο μελέτες επισημαίνουν ότι το ποσοστό της νεολαίας που ψήφισε “όχι” ήταν “λίγο μεγαλύτερο” από εκείνο του “ναι”.
Υποθέτοντας ότι η ίδια τάση θα επαναληφθεί 14 μήνες αργότερα, δηλαδή στις 24 Ιουνίου, θα μπορούσε ένα μεγαλύτερο ποσοστό της νεολαίας που πρόσκειται στην αντιπολίτευση να δημιουργήσει μία «κρίσιμη μάζα» και να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών;
Ο επικεφαλής της εταιρίας ερευνών Metropol, Δρ. Οζέρ Σεντσάρ, υποστήριξε ότι η έντονη παρουσία της νεολαίας που παρατηρείται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, έφερε στο προσκήνιο τον τρόπο που σκέφτονται σήμερα οι νέοι. Ο δρ.Σεντσάρ δηλώνει ότι ακόμη και εάν υποτεθεί ότι το μέτωπο της αντιπολίτευσης είναι λίγο πιο ευνοημένο στο εκλογικό σώμα των νέων, το αποτέλεσμα αυτής της μερικής υπεροχής συνολικά δεν είναι τόσο υψηλό. Επειδή μαζί με άλλες ηλικιακές ομάδες που περιλαμβάνονται στον υπολογισμό, η επίδραση της νεολαίας γίνεται χαμηλότερη. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να πούμε ότι οι νέοι ψηφοφόροι έχουν αποφασιστική επίδραση στην έκβαση των εκλογών.
Σε αυτή την περίπτωση, οι νέοι θα μπορούσαν να γίνουν καθοριστικός παράγοντας μόνο εάν οι προτιμήσεις τους επικεντρωθούν έντονα σε έναν από τους υποψηφίους με τρόπο που ενδεχομένως να επηρεάσει το σύνολο.
Την απάντηση στο ερώτημα θα την έχουμε την νύχτα της Κυριακής, 24 Ιουνίου. Ακόμα και στο σενάριο όπου η εκλογική αναμέτρηση διεξαχθεί στήθος με στήθος, δεν πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς η πιθανότητα ακόμη και πολύ μικρές διαφορές να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ & Hürriyet