Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Τουρκία: Ελεύθερος ο Γερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ

Ντενίζ Γιουτζέλ
Φωτογραφία Αρχείου EPA

Δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες και η… “υπόσχεση” της Άνγκελα Μέρκελ να δωθούν άμεσα στα λεφτά για το προσφυγικό για να αφεθεί ελεύθερος ο Γερμανός ανταποκριτής της Die Welt στην Τουρκία, Ντενίζ Γιουτζέλ!

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, Γερμανός τουρκικής καταγωγής, κρατούνταν στην Τουρκία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Δεν είχε δικαστεί. Και η σύλληψή του είχε προκαλέσει τεράστια ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο. Αλλά με το “μέτωπο” στην Αφρίν ανοιχτό (να αιμορραγεί) κιόλας, οι Τούρκοι μάλλον κατάλαβαν πως για πολλούς λόγους πρέπει να τα έχουν καλά με τους Γερμανούς. Από τους οποίους, άλλωστε, αγοράζουν τανκς και όχι μόνο…

Το καθεστώς Ερντογάν κατηγορούσε τον Γιουτζέλ για τρομοκρατία. Ο Ντενίζ Γιουτζέλ κρατούνταν στην Τουρκία εδώ και έναν χρόνο. Και μάλιστα, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η απελευθέρωσή του έγινε δια της… πλαγίας. Η τουρκική εισαγγελία του απήγγειλε κατηγορίες, ζητώντας να του επιβληθεί φυλάκιση 18 ετών, μετέδωσε η Die Welt, επικαλούμενη δημοσίευμα του Πρακτορείου “Ανατολή”. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το κατηγορητήριο και αποφάσισε τον τερματισμό της προφυλάκισής του.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι στον Γιουτζέλ δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Η Die Welt ήταν η πρώτη, φυσικά, που μετέδωσε τα ευχάριστα νέα. «Επιτέλους! Ο ανταποκριτής της Die Welt  στη φυλακή εδώ και έναν χρόνο, είναι ελεύθερος», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

Και λίγο αργότερα την απελευθέρωση του Γιουτζέλ επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. «Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο κ. Ντενίζ Γιουτζέλ αφέθηκε ελεύθερος, είμαστε ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Σημείωσε ότι ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «αφιέρωσε τις δυνάμεις του τις τελευταίες ημέρες και ώρες για να συμβάλει σε μία λύση σε συνεργασία με τον τούρκο ομόλογό του».

 

Το… μήνυμα της Μέρκελ για τον Ντενίζ Γιουτζέλ

Το βράδυ της Πέμπτης (15.02.2018) στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, η Άνγκελα Μέρκελ είχε στείλει σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Τόνισε επανειλημμένα πόσο σημαντικό και επείγον είναι το ζήτημα της κράτησης του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου.

Η Μέρκελ τόνισε πως τόσο η υπόθεση του όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα. Έστειλε κι άλλο ένα μήνυμα: πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να πουλήσει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ από την άλλη, εμφανώς συγκρατημένος, εξέφρασε την ελπίδα πως ο δημοσιογράφος θα αποφυλακιστεί και πως σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη του. Και ως εκ θαύματος, το επόμενο πρωί, το Γιουτζέλ απελευθερώθηκε…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις