Κόσμος

Τουρκία: Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον

- Τουρκικό δικαστήριο έδωσε τέλος στην κράτησή του πάστορα Μπράνσον - Του επιβλήθηκε ποινή, ωστόσο μέτρησε ο χρόνος που ήταν προφυλακιστέος - Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ

Ελεύθερος αφέθηκε ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον, μετά από απόφαση Τουρκικού δικαστηρίου. Το δικαστήριο επέβαλε στον πάστορα ποινή 3 χρόνων ενός μήνα και 15 ημερών, η οποία ωστόσο καλύπτεται από τον χρόνο που έχει κρατηθεί έως τώρα, άρα θα αφεθεί ελεύθερος.

Ο Άντριου Μπράνσον εμφανίστηκε στο δικαστήριο στη δυτική πόλη Αλιάγα φορώντας μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα. Η σύζυγός του Νόριν παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία από τις θέσεις των επισκεπτών.

Σημείωσε πως “είμαι αθώος, αγαπώ τον Ιησού, αγαπώ την Τουρκία”. Μαζί του ήταν και η σύζυγός του Νόριν Μπράνσον, ενώ η δίκη έγινε στην Σμύρνη.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε πως οι ΗΠΑ εργάστηκαν πολύ σκληρά προκειμένου να απελευθερωθεί ο πάστορας. Σε δεύτερη ανάρτησή του στο twitter σημείωσε πως η σκέψη όλων είναι με τον Μπράνσον, και πως εύχεται να έχει ένα ασφαλές ταξίδι προς τις ΗΠΑ.

Δικηγόρος Μπράνσον: Μπορεί να πάει πλέον όπου θέλει

Αμέσως μετά την απόφαση που έληξε τον κατ’οίκον περιορισμό του πάστορα, ο δικηγόρος του Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούτ ανέφερε πως “πηγαίνει σπίτι του. Μπορεί πλέον να πάει όπου θέλει. Είναι ελεύθερος”

Η υπόθεση Μπράνσον που… έφτασε στο χείλος του γκρεμού την Τουρκική λίρα

Η υπόθεση σε βάρος του Άντριου Μπράνσον, ενός ευαγγελικού πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζούσε στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια και συνελήφθη πριν από δύο χρόνια, είχε οδηγήσει στην επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, σε βάρος της Τουρκίας. Ο πάστορας βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Ιούλιο.

Ο Μπράνσον κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Νωρίτερα σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο δικαστήριο ότι οι καταθέσεις που αποδόθηκαν σε εκείνους σε βάρος του πάστορα ήταν ανακριβείς.

«Δεν κατανοώ πώς αυτό σχετίζεται με εμένα» απάντησε ο Μπράνσον, ενώ ο δικαστής έθετε ερωτήματα σε έναν εκ των μαρτύρων κατηγορίας. Ο κατηγορούμενος είπε ότι ο δικαστής ρωτούσε τον μάρτυρα για γεγονότα στα οποία ο ίδιος δεν ενεπλάκη.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025