Site icon NewsIT
09:36 | 09.07.18

Τουρκία: Ετοιμάζει… σόου μοναχά για πάρτη του ο Ερντογάν

Ερντογάν Τουρκία
Newsit Newsroom

Η μεγάλη μέρα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε. Σήμερα (09.07.2018), σχεδόν δυο εβδομάδες μετά την επανεκλογή του και το θρίαμβο της 24ης Ιουνίου, ο "σουλτάνος" ορκίζεται πίστη στο Σύνταγμα που έφτιαξε στα… μέτρα του.

Με την ορκωμοσία του Ερντογάν η Τουρκία αλλάζει οριστικά σελίδα. «Φεύγει» απ’ όσα οραματίστηκε ο ιδρυτής της Κεμάλ Ατατούρκ και «πάει» προς αυτό που ονειρεύεται ο σύγχρονος σουλτάνος της. Γιατί αυτό γίνεται σήμερα ο Ερντογάν: ένας… συνταγματικός σουλτάνος. Μόνο που το Σύνταγμα το ορίζει ο ίδιος. Όπως και όλα τα άλλα. Γιατί στα χέρια του βρίσκονται πια όλες οι εξουσίες.

[read4more]

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ορκιστεί στις 16:30 στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, και στη συνέχεια αναμένεται να παρουσιάσει την κυβέρνησή του. Θα μετρά 16 υπουργούς έναντι 26 που είχε μέχρι τώρα. Κατά συνέπεια πολλά υπουργεία θα συγχωνευθούν, όπως αυτό των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το οποίο πλέον θα υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο πρόεδρος θα συγκεντρώνει πλέον όλες τις εκτελεστικές εξουσίες και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα. Επίσης θα διορίζει έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), αρμόδιου να διορίζει και να αποπέμπει το δικαστικό προσωπικό.

Η προεδρία θα βασίζεται επίσης σε «επιτροπές» και γραφεία αρμόδια για διάφορους διοικητικούς τομείς, αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι δικαιοδοσίες τους.

Οι υψηλοί καλεσμένοι του “σουλτάνου” Ερντογάν

Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες, αναμένεται να παραστούν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Φωτογραφία Reuters

Στις 18:00 θα ακολουθήσει η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017. Στο νέο πλαίσιο, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία περνάει στον πρόεδρο. Συνεπώς, ο Ερντογάν θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.

Ποιοι θα είναι στο… πάρτι

Οι επίσημοι που επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έγινε δεκτός με τιμές στην Άγκυρα – Φωτογραφία Reuters

Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι, ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων και υπουργοί, θα βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο.

Οι γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι επίσης παρόντες.

Παρούσα θα είναι η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα.

Μετά την ορκωμοσία του, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τρίτη τα κατεχόμενα στην Κύπρο και την Τετάρτη και την Πέμπτη τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της Συνόδου θα συναντηθεί και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο δρόμος προς τη… «δόξα»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά μια νέα θητεία πέντε ετών με ευρείες εξουσίες βάσει του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, ο 64χρονος Ερντογάν επανεξελέγη με άνεση στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, κερδίζοντας από τον πρώτο γύρο το 52,6% των ψήφων.

Η άνοδός του στην «υπερπροεδρία» γίνεται δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 που υποκίνησαν στρατιώτες και το οποίο ακολούθησαν άνευ προηγουμένου διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το τελευταία κύμα διώξεων που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή αφορά 18.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι αποπέμφθηκαν από τα καθήκοντά τους βάσει ενός προεδρικού διατάγματος που παρουσιάστηκε ως το τελευταίο που ανακοινώνεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version