Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική ρητορική της και εξαπολύει νέες απειλές για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς τη συγκατάθεσή της.
Η Τουρκία διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα επιτρέψει να γίνουν τα έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, βασιζόμενη στις παράνομες διεκδικήσεις της για ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των συντακτών στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, «πηγές» σχολίασαν την είδηση ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την έκδοση της NAVTEX σχετικά με την τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για την ηλεκτρική διασύνδεση.
«Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν τα έργα στην Ανατολική Μεσόγειο που προωθούνται με επιμονή από την Ελλάδα, την Κύπρο και τρίτα μέρη, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην περιοχή», σχολίασαν οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.
«Σχεδιάζουν να περάσουν από τις περιοχές μας, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας. Πρόκειται για έργα μη ρεαλιστικά, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και προκλητικά», προσθέτουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Άγκυρας «απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».
«Θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι έχουμε πράξει και στο παρελθόν. Δεν έχει κανένα νόημα η επιμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα», επισημαίνουν.
Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς παρά τα βήματα εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, η αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν παρουσιάζει κάποια αλλαγή.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2024, η Τουρκία έστειλε πέντε φρεγάτες νότια της Κάσου για να παρακολουθήσουν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume» που πραγματοποιούσε εργασίες έρευνας για την πόντιση του καλωδίου.
Παρά το γεγονός ότι η περιοχή βρισκόταν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα επιχείρησε να επιβάλει τετελεσμένα με επίδειξη ισχύος.
Και τότε, η Τουρκία διεμήνυε ότι δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών χωρίς τη δική της συγκατάθεση, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή ανατολικά της Κρήτης και νότια της Ρόδου έως και την Κύπρο βρίσκεται στην απόλυτη τουρκική δικαιοδοσία, σε ευθεία αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η κρίση τότε εξομαλύνθηκε διπλωματικά μέσα, ωστόσο πλέον, με την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο, η έκβαση μιας πιθανής νέας κρίσης είναι αβέβαιη.