Μια πρωτοφανής, για την Τουρκία, απόφαση: δικαστήριο ζήτησε την απελευθέρωση μιας γυναίκας η οποία σκότωσε τον βίαιο σύζυγό της. Η απελευθέρωσή της ζητήθηκε γιατί το δικαστήριο έκρινε πως βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.
Η απόφαση αυτή είναι σπάνια στην Τουρκία και έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας εναντίον των γυναικών.
Η Μελέκ Ιπέκ, 31 ετών, είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο αφού σκότωσε με καραμπίνα τον σύζυγό της ο οποίος την είχε δέσει και την χτυπούσε επί ώρες και απειλούσε να σκοτώσει την ίδια και τα δύο τους παιδιά.
Όταν συνελήφθη οι φωτογραφίες από το πρόσωπό της, πρησμένο και γεμάτο μώλωπες, απόδειξη της βίας που είχε υποστεί, προκάλεσαν σοκ στην Τουρκία.
Η Ιπέκ είχε δηλώσει στη δίκη της ότι ο σύζυγός της φερόταν βίαια τόσο σε εκείνη όσο και στις δύο κόρες τους επί χρόνια.
Λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις των μαρτύρων, και κυρίως των παιδιών της Ιπέκ που είχαν δει τις σκηνές βίες, το δικαστήριο της Αττάλειας αποφάσισε ότι η γυναίκα βρισκόταν σε “αυτοάμυνα” για να προστατεύσει “τη σωματική και σεξουαλική της ακεραιότητα”.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έξι ετών.
“Είναι εκπληκτικό. Δεν έχω λέξεις. Όμως ποτέ δεν ήθελα να γίνει αυτό”, δήλωσε η Ιπέκ, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται που αναγκάστηκε να σκοτώσει τον σύζυγό της για να προστατευθεί.
“Η απόφαση αυτή επιτρέπει σε όλη τη χώρα να εκπνεύσει με ανακούφιση”, εκτίμησε ο δικηγόρος της Αχμέντ Οναράν.
Αγκαλιάζοντας τις δύο κόρες της, 7 και 9 ετών, έπειτα από μήνες που πέρασε στη φυλακή η Ιπέκ δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι “να κοιμηθώ με τα παιδιά μου αγκαλιά”.
Τα τουρκικά δικαστήρια σπάνια θεωρούν ότι γυναίκες που διέπραξαν έγκλημα για να προστατευθούν από τη βία βρίσκονται σε νόμιμη άμυνα.
Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη ένα μήνα μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας εναντίον των γυναικών.
Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες στην Τουρκία παραμένουν ένα ενδημικό πρόβλημα. Πέρυσι 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ