Site icon NewsIT

Τουρκία: Κοινό τουρκικό αλφάβητο υιοθετούν οι τουρκογενείς χώρες

12.09.2024 | 14:09
Τουρκία: Κοινό τουρκικό αλφάβητο υιοθετούν οι τουρκογενείς χώρες

Ψηφοφορία Τούρκων πολιτών που διαμένουν στην Αθήνα για το δημοψήφισμα της αλλαγής του τουρκικού συντάγματος, στο Προξενείο της Τουκίας στην Αθήνα, την Κυριακή 9 Απριλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν δηλαδή οι χώρες που αποτελούν τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, υιοθέτησαν κοινό τουρκικό αλφάβητο που θα προωθεί την συνεργασία μεταξύ των τουρκογενών λαών.

Στο νέο αλφάβητο θα προστεθούν 6 περισσότερα γράμματα (34 στο σύνολο) από όσα χρησιμοποιούνται αυτήν την στιγμή στον γραπτό λόγο της Τουρκίας και θα είναι βασισμένο στο αντίστοιχο λατινικό.

Σε αυτό ωστόσο θα υπάρχουν ορισμένες παραλλαγές ώστε να ανταποκρίνεται στις φωνητικές ανάγκες όλων των φθόγγων της ευρύτερης οικογένειας των τουρκικών γλωσσών.

Η απόφαση για την υιοθέτηση του νέου αλφαβήτου πάρθηκε στην τρίτη συνάντηση της «Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κοινό Αλφάβητο των Τουρκογενών Χωρών» που έγινε από τις 9 ως τις 11 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Με την επιτροπή συνεργάστηκε και η «Τουρκική Ακαδημία» με έδρα την Αστάνα του Καζακστάν και το «Ίδρυμα Τουρκικής Γλώσσας» της Τουρκίας.

«Ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το έργο του κοινού αλφαβήτου για τις τουρκικές γλώσσες, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στον τομέα αυτό και την εμπειρία της διετούς δραστηριότητας της Επιτροπής», είπε η Τουρκική Ακαδημία σε ανακοίνωσή της.

«Το σχέδιο του κοινού τουρκικού αλφαβήτου με βάση τα λατινικά, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες το 1991, εξετάστηκε διεξοδικά κατά τη συνεδρίαση και τα μέλη της επιτροπής έκαναν τους απαραίτητους προσδιορισμούς.

Το κοινό τουρκικό αλφάβητο προωθεί την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των τουρκογενών λαών, διατηρώντας παράλληλα τη γλωσσική τους κληρονομιά», κατέληξε η ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version