Κόσμος

Τουρκία: Ξεκίνησε η επιχείρηση του “Πορθητή” ανοιχτά της Κύπρου

Η Τουρκία "κλείνει" τ’ αυτιά της στις φωνές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιμένει προκλητικά. Ο αντιπρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) άρχισε τις επιχειρήσεις του στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το ότι την έναρξη των επιχειρήσεων του «Πορθητή» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι έχει τη δική του σημασία. Φρόντισε, πάντως, να μη δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Το γεωτρύπανο Φατίχ ξεκίνησε τη νέα του δραστηριότητα στα ανατολικά της Καρπασίας χθες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης αποστολής του», δήλωσε ο Οκτάι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ήδη από χθες είχε γίνει γνωστό πως η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX για την διεξαγωγή γεωτρήσεων από τον “Πορθητή” στην κατεχόμενη Καρπασία.

Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή κι άλλο πλωτό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, που βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, η οποία είναι επισήμως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ παρά την επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων, επέκρινε την απόφαση και δήλωσε πως δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί στη δική της υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Η οικογένεια Μπίμπας λέει ότι δεν έλαβε καμία λεπτομέρεια σχετικά με τις συνθήκες θανάτου των ομήρων           
Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι η Σίρι Μπίμπας και τα δύο παιδιά της σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 από ισραηλινό βομβαρδισμό στον τόπο όπου κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας
Ταυτοποιήθηκε η σορός της Σίρι Μπίμπας ανακοίνωσε η οικογένειά της
Με γραπτό κείμενο το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στους πιστούς και αυτή την Κυριακή - «Δεν πρέπει να εκτεθεί στο κρύο» λένε οι γιατροί
Ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει να νοσηλεύεται στον δέκατο όροφο της πολυκλινικής Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμης και πέρασε μια ήσυχη νύχτα
Ο Πάπας Φραγκίσκος