Έφτασαν ξημερώματα για να ολοκληρωθεί η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι τόσο για την Τουρκία, όσο (περισσότερο) για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.
Στο θέμα της Τουρκίας οι «28» φάνηκαν περισσότερο… ενωμένοι, αφού το σχέδιο συμπερασμάτων κάνει λόγο για «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας. Το κείμενο υιοθετήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (20.06.2019) στις Βρυξέλλες, μετά από ένα… μίνι θρίλερ, αφού δόθηκε και μια μικρή μάχη για τη διατύπωση.
Το κείμενο για την Τουρκία υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), αλλά διαφωνίες, κυρίως ως προς το λεκτικό, διατυπώθηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία. Στο τέλος, όμως, έγινε αποδεκτό από όλους.
Το θέμα, πλέον, είναι ποια θα είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα. Αν θα είναι, δηλαδή, ανάλογα με εκείνα που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας για την υπόθεση της Κριμαίας. Εκείνο που είναι δεδομένο είναι πως δίνεται μάχη για κάθε λέξη του κειμένου και απομένει να δούμε τι θα γίνει και σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής.
Click4more: Τρελό παζάρι για τη διαδοχή Γιούνκερ! Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις
Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», τόνισε ο Τουσκ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλα μέτρα.
«Είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο», είπε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Επισήμανε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.
Το κείμενο των συμπερασμάτων
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως».
Click4more: Τουρκία: Αλλαγή πλεύσης και σκληρή στάση από τις Βρυξέλλες!
Ο Αναστασιάδης… τα είπε όλα για την Τουρκία
Το ζήτημα για την Τουρκία έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.
Επιθετικός ο Τσίπρας για την Τουρκία!
Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μέτρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία από την Τουρκία.
Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.