Σε ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν 7 λεπτών, το κρατικό κανάλι της Τουρκίας, TRT, παρουσιάζει εντυπωσιακά πλάνα μέσα από το πλοίο “Abdulhamid Han”, το τέταρτο κατά σειρά που πριν από τέσσερις ημέρες άρχισε το “ταξίδι” του στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις.
Στο άκρως προβοκατόρικο βίντεο, δεν λείπουν οι αναφορές στη “Γαλάζια Πατρίδα”, αλλά και στους “παράνομους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου”, ενώ τονίζεται πως “το Abdulhamid Khan δεν στάλθηκε στις λεγόμενες αμφισβητούμενες περιοχές”.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του εσωτερικού πλοίου, γίνεται η σχετική περιγραφή: “Το πλοίο, που αποτελείται από συνολικά 9 ορόφους, είναι 7ης γενιάς. Το Abdulhamid Han, ένα από τα 5 κορυφαία πλοία στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων. Η πρώτη θέση υπηρεσίας του γιγαντιαίου πλοίου ήταν το πηγάδι Yorukler-1 στην Ανατολική Μεσόγειο… Από το 2013 ο στόλος ενισχύθηκε. Ανοίχτηκαν 80 ρηχά και βαθιά θαλάσσια πηγάδια. Έγιναν “ακτινογραφίες” στην περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας”.
Στη συνέχεια, παρουσιάζονται δηλώσεις του υπουργού ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως “ο ισχυρισμός της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παράνομος. Η Τουρκία, από την πλευρά της, προστατεύει τα χωρικά ύδατα της πατρίδας και στην περιοχή, αλλά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό η Αθήνα παρακολουθούσε στενά τη διαδρομή του πλοίου. Ωστόσο, το Abdulhamid Khan δεν στάλθηκε στις λεγόμενες αμφισβητούμενες περιοχές…”.
“Σοβαρά δεδομένα για την Ανατολική Μεσόγειο στα χέρια της Τουρκίας”
“Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει σοβαρά στοιχεία για την Ανατολική Μεσόγειο. Το Yörükler-1 επιλέχθηκε επειδή συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών όπου μπορεί να βρεθεί το περισσότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο πλαίσιο τόσο των δεδομένων που λαμβάνονται από διεθνή ερευνητικά κέντρα, όσο και των δορυφορικών δεδομένων και των δεδομένων που λαμβάνονται από την Τουρκία με σάρωση της Ανατολικής Μεσογείου, εξηγεί ο Δρ. Şenay Yalçın.
Το βίντεο καταλήγει ως εξής: “Η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα θα μπορέσουν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη. Σήμερα, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να βρει και να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα θα αντληθεί το επόμενο έτος. Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο Abdulhamid Han”.
-Neden Yörükler-1 Kuyusu'na gönderildi?
— TRT HABER (@trthaber) August 13, 2022
-Sondaj çalışmaları nasıl yürütülecek?
Alanında dünyanın en iyi 5 gemisinden biri olan Abdülhamid Han, Doğu Akdeniz’de ilk seferine çıktı. Seferle ilgili merak edilenler dosya haberimizde. pic.twitter.com/jSPQk7Tir9