Ένα απομακρυσμένο χωριό στην Τουρκία έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον ανάμεσα στους επιστήμονες. Περίπου ο πληθυσμός είναι κωφάλαλοι με τους ντόπιους να φοβούνται πως ευθύνονται οι γάμοι μεταξύ συγγενών.
Σύμφωνα με τη βρετανική «Mirror», πρόκειται για το ορεινό χωριό Γκιόκοβα της Σαμψούντας στην Τουρκία, το οποίο αριθμεί μόλις 120 κατοίκους. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς πάσχουν από αναπηρίες, με αποτέλεσμα η νοηματική γλώσσα να έχει καθιερωθεί ως ο βασικός τρόπος επικοινωνίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κοινοτάρχης του χωριού, Εγιούπ Τοζν, περιγράφει μία καθημερινότητα πλήρως προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των κατοίκων: «Μάθαμε να βασιζόμαστε στη νοηματική ως κοινότητα, αλλά όποιος ξένος έρθει εδώ δυσκολεύεται να επικοινωνήσει. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υγιείς άνθρωποι», λέει χαρακτηριστικά.
Η κάτοικος Σατί Τοζούν δηλώνει: «Έχω τέσσερα παιδιά με αναπηρίες και ένα από αυτά έχει τρία δικά του παιδιά, όλα κωφά και μουγκά. Η συννυφάδα μου επίσης έχει παιδιά με αναπηρίες».
Η αιτία για το μεγάλο ποσοστό ΑμεΑ στο χωριό παραμένει άγνωστη, με τους κατοίκους να διχάζονται. Ορισμένοι εικάζουν πως η αιμομιξία ευθύνεται για τον υψηλό δείκτη κώφωσης, καθώς οι γάμοι μεταξύ συγγενών δεν είναι ασυνήθιστοι, σύμφωνα με την επίσης βρετανική «Daily Mail».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλοι, όμως, επιρρίπτουν την ευθύνη στη ρύπανση του νερού που καταναλώνεται για δεκαετίες, επισημαίνοντας τη συσσώρευση στοιχείων όπως το αρσενικό, καθώς και τη χημική μόλυνση από βιομηχανικά απόβλητα.
«Δεν πιστεύω πως φταίει η αιμομιξία, αλλά οι ανθυγιεινές πηγές νερού», λέει ο κοινοτάρχης.
«Δεν έχουμε πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ο δείκτης αναπηρίας είναι πολύ υψηλός. Όλοι εδώ χρειάζονται φροντίδα», συμφωνεί κι ο κάτοικος του ορεινού τουρκικού χωριού, Ραχμί Τζιζίν.