Κόσμος

Τουρκία: Νέα επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου εμβέλειας τύπου Tayfun

Το προηγμένο πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια άνω των 500 χιλιομέτρων σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία

Η Τουρκία συνεχίζει τις μεγάλες επενδύσεις και τις δοκιμές σε εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την σημερινή (03.02.2025) εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας τύπου Tayfun

Πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου που κατασκευάζει και αναπτύσσει η Τουρκία με αμιγώς εγχώριες δυνατότητες, γεγονός που δείχνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής μας χώρας σε τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Η δοκιμαστική εκτόξευση του Tayfun, ο οποίος αναπτύσσεται από την τουρκική εταιρεία Roketsan υπό τον συντονισμό της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), έγινε από το αεροδρόμιο της Ριζούντας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Eίναι ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (SRBM) της Τουρκίας, o οποίος, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, έχει βεληνεκές 565 χιλιόμετρα, ενώ θα αναπτυχθεί σύντομα και νέα έκδοση με βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρα.

 

Στην σημερινή εκτόξευση του Tayfun, δεν έγινε γνωστή  η απόσταση που διένυσε ο πύραυλος προτού χτυπήσει με επιτυχία τον προκαθορισμένο στόχο. Στην προηγούμενη δοκιμή, ο πύραυλος χτύπησε στόχο σε απόσταση 561 χιλιόμετρα. Η πρώτη εκτόξευση είχε πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου του 2022.

Μετά τους Tayfun, η Τουρκία θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης των βαλλιστικών πυραύλων μέσης εμβέλειας τύπου CENK, με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, που θα έχουν ως στόχο εχθρικές στρατηγικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

 

O τύπος αυτού του πυραύλου μπορεί να πλήξει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, το Ιράκ και την Αρμενία. Δύναται να φέρει κεφαλές με συμβατικά, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.

Η ταχύτητα του συγκεκριμένου βλήματος φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3,6 Mach.

Τα βλήματα του Tayfun (τυφώνας) εκτοξεύονται από αυτοκινούμενη τροχοφόρα πλατφόρμα 8×8, παρόμοια με εκείνη του «μικρότερου αδελφού» συστήματος Bora, που κατασκευάζεται επίσης από την κρατική Roketsan.

Ο πύραυλος Tayfun είναι όπως φαίνεται μετεξέλιξη του Bora, ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στη μικρότερη κατηγορία των τακτικών πυραύλων με βεληνεκές μέχρι 280 χιλιόμετρα. Το ακόμη πιο παλιό μοντέλο Yildirim (κεραυνός) «πιάνει» βεληνεκές που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα