Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τη δημοσιοποίηση των προκλητικών χαρτών από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, Anadolu. Σε κείμενο ανάλυσης που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί περιγράφεται πως η Τουρκία θέλει να… κυριαρχήσει στη Μεσόγειο.
«Η νέα γεωστρατηγική της Τουρκίας από την Τρίπολη έως τη Ντόχα: Υπεράσπιση μιας περιοχής» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος με τον νέο προκλητικό χάρτη από την Τουρκία. «Έχοντας πάρει μαθήματα από τα λάθη που έγιναν πριν από 100 χρόνια, η Τουρκία τώρα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό», αναφέρει το δημοσίευμα.
[#Analysis] – #Turkey’s new #geostrategy from #Tripoli to #Doha: ‘Defending an area’ https://t.co/NZ0yiC2hWf pic.twitter.com/B6FLuLavk0
— Anadolu English (@anadoluagency) December 24, 2019
Ο Τούρκος αναλυτής περιγράφει τη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο ως ένα «χαστούκι» στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.
Ο Καντζί κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ, γράφοντας πως η συμφωνία με τη Λιβύη θυμίζει τη διάσημη ρήση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας «δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί». Κατά τον αρθρογράφο, η φιλοσοφία της φράσης αυτής του Ατατούρκ τονίζει τη μεγάλη γραμμή άμυνας της Τουρκίας, από το Κατάρ μέχρι την Τρίπολη της Λιβύης, με την Κύπρο στη μέση. Αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους, αναφέρει το δημοσίευμα.
Αφού κάνει αναφορά στις επιχειρήσεις που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ο Καντζί ισχυρίζεται ότι η Τουρκία «απαντά» στις… προσπάθειες αποκλεισμού της από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή! Και υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια ευρύτερη περιοχή. Αυτή η περιοχή, σημειώνει, σχηματίζεται από τη μια από το ένα άκρο της μεσογειακής «ασπίδας», η οποία, γράφει, ξενικά και καλύπτει τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης.
Ο αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο τουρκικό drone που στις 16 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στα κατεχόμενα. Αφού γράφει διθυράμβους για το «drone που κατασκευάστηκε στην Τουρκία, από Τούρκους μηχανικούς» με αποκλειστική χρηματοδότηση από την Άγκυρα, ο Καντζί τονίζει πως μόλις προσγειώθηκε στα κατεχόμενα το τουρκικό drone, «σηκώθηκε» ξανά όχι μόνο για να «προστατεύσει» τα τουρκικά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και ως «απάντηση σε τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα)».
«Δεύτερο “χαστούκι” στην Κύπρο»
Ο αρθρογράφος κατηγορεί την Ελλάδα πως συνέχισε (!) «τις παρενοχλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο συμμετέχοντας στην άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” την οποία διοργάνωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά με F-16 και ήταν η πρώτη εδώ και 19 χρόνια». Στις κινήσεις αυτές, συνεχίζει ο Τούρκος αρθρογράφος, η Τουρκία «απάντησε» με την πτήση του drone, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει την ελληνική κοινή γνώμη».
Click4more Μητσοτάκης και Σίσι τα είπαν μετά τη νέα τουρκική πρόκληση
Κάνοντας μια αναδρομή στο… 1998, ο λόγος του γίνεται ακόμη πιο προκλητικός στη συνέχεια: «Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλία, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- εξαιτίας των φιλοδοξιών τους, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές τους δυνατότητες».
«Η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους»
«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. την κυβέρνηση της Τρίπολης εννοεί) απέναντι στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία» αναφέρει ο Καντζί. «Πρέπει να κοιτάξουμε 100 χρόνια πίσω για να εκτιμήσουμε τη σπουδαιότητα της ναυτικής δύναμης που μπορεί να αναπτύξει η Τουρκία στη Λιβύη», συμπληρώνει.
Πηγή χάρτη twitter @anadoluagency
Και με… επιστροφή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της πολιτικής που ακολούθησε στη Μεσόγειο, ο Ακιντζί καταλήγει: «Έχοντας πάρει μαθήματα από τα λάθη που έγιναν πριν από 100 χρόνια, η Τουρκία σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με τη ρήση (του Ατατούρκ) “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου».
Με πληροφορίες από Anadolu