Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Πείνα και εξαθλίωση – «Μην φοράτε μόνο φανέλα στο σπίτι» για το κρύο, συμβουλεύουν αξιωματούχοι

Τουρκία: Πείνα και εξαθλίωση – «Μην φοράτε μόνο φανέλα στο σπίτι» για το κρύο, συμβουλεύουν αξιωματούχοι
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι εξοργιστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων προς τους πολίτες της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του κρύου, έρχονται να προστεθούν στην εξαθλίωση που βιώνει ο πληθυσμός της γειτονικής χώρας λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας.

Στην Τουρκία, η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί τους πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με τον διευθυντή της εταιρείας Φυσικού Αερίου CORUMGAZ να… ρίχνει αλάτι στις πληγές των ανθρώπων, λέγοντας τους ότι «στο σπίτι ας μη φοράμε μόνο φανέλα. Να φοράμε και ζεστά ρούχα να μην κρυώνουμε», για να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κατάσταση στην Τουρκία είναι τραγική και οι πολίτες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Μια απελπισμένη 60χρονη νοικοκυρά αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η δυσκολότερη χρονιά της ζωής μου» και προσθέτει ότι «τα ενοίκια, οι λογαριασμοί αυξήθηκαν. Το φθηνότερο φρούτο 10 λίρες, λαχανικά δεν αγοράζουμε πια».

Τις αντιδράσεις για τις υψηλές τιμές σε ρεύμα και γενικότερα αγαθά ενισχύει και ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δηλώνοντας ότι «από σήμερα δεν θα πληρώνω τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι ο Ερντογάν να αποσύρει τις αυξήσεις των τιμών που υπέγραψε στις 31 Δεκεμβρίου».

«Μόνο στα όνειρά μας το κρέας»

«Έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε κρέας. Μόνο στα όνειρα μας. Όλα τα βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση. Το κρέας, το ψωμί, το χρήμα. Ας πάρουν τον δικό μου μισθό και να ζήσουν για ένα μήνα κι εγώ θα τους φιλήσω το χέρι», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας ηλικιωμένος Τούρκος πολίτης.

Ωστόσο, στην Άγκυρα προσπαθούν να βρουν τρόπο να αντιμετωπιστεί η κρίση που πλήττει τη χώρα, με την εφημερίδα Hurriyet να αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπατί, έκανε λόγο για ένα σχέδιο, στο οποίο θα πάρει τον χρυσό από τους Τούρκους πολίτες και θα τον βάλει μέσα στο σύστημα.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 5.000 τόνοι χρυσού στα στρώματα των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 250-350 δισ. εκατομμύρια, όπως λέει ο Νεμπατί, και μέρος αυτού θα καλύψει τις ανάγκες για συνάλλαγμα.

Φωτογραφία: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις