Κόσμος

Τουρκία προς Μέρκελ: Μη μας απειλείς, μπορούμε να γεμίσουμε την Ευρώπη πρόσφυγες

- Στα χαρακώματα ξανά Γερμανία και Τουρκία - Handelsblatt: Οριστική η απόφαση της Μέρκελ να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις - «Θα μπορούσαμε να έχουμε στείλει 3 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη» απαντά ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ - Ξεκάθαρη η απειλή για διακοπή της συμφωνίας για το προσφυγικό - Τσελίκ: Η Γερμανία πρέπει να μας ευχαριστεί – Αν δεν ήμασταν εμείς, ακροδεξιοί και ακροαριστεροί θα είχαν πάρει μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές

Μέτωπο με τις ΗΠΑ, μέτωπο και με τη Γερμανία (και κατ’ επέκταση) την Ευρώπη έχει ανοίξει η Τουρκία. Κι αν τις ΗΠΑ μπορεί να τις… “τσιγκλήσει” με την αγορά S-400 από τη Ρωσία, την Ευρώπη την απειλεί ξεκάθαρα με τη συμφωνία για το προσφυγικό. Όλα αυτά ενώ η Μέρκελ φέρεται να έχει αποφασίσει τη διακοπή των εργασιακών διαπραγματεύσεων.

Γερμανία και Τουρκία είναι στα “μαχαίρια” εδώ και πολύ καιρό. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, οι συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία (σ.σ. ανάμεσά τους ο ανταποκριτής της Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτσελ), η στάση του Βερολίνου στο δημοψήφισμα Ερντογάν. Όλα έπαιξαν το ρόλο του στο να είναι οι σχέσεις των δυο πλευρών στο “κόκκινο”.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Με το προσφυγικό να της έχει κοστίσει σε ψήφους, η Μέρκελ από την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία είχε φανεί πως θα άλλαζε στάση. Είχε αφήνει να φανεί πως θα στηρίξει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, η απόφαση αυτή είναι ειλημμένη. «Οργισμένη από τη φυλάκιση Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, η καγκελάριος θέλει να δείξει πυγμή», γράφει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής η Μέρκελ θα βάλει στο τραπέζι τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Θα ζητήσει από την Κομισιόν να πάρει θέση για το αν η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις. Εκτιμάται ότι η… απάντηση θα είναι αρνητική και αυτό θα θελήσει να εκμεταλλευτεί η Γερμανία. Όμως η Κομισιόν φαίνεται πως “αντιστέκεται”. Για την ώρα τουλάχιστον.

Για την ώρα, τη θέση της Γερμανίας στηρίζουν οι… γνωστοί δορυφόροι της: Αυστρία, Δανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Η Ιταλία είναι κατά και όλοι περιμένουν την αντίδραση της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι απειλές

Το πιο σημαντικό “χαρτί” στα χέρια της Τουρκίας δεν είναι άλλο από τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016 για το προσφυγικό. Και αυτή χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά ο Ερντογάν για να απειλήσει.

Μέσω του υπουργού για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Ομέρ Τσελίκ αυτή τη φορά. Η Τουρκία στέλνει μήνυμα πως ανά πάσα στιγμή μπορεί την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες. Ίσως και να το κάνει ήδη αν σκεφτεί κανείς τις αυξημένες ροές προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

“Εάν αναβληθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ , αυτό θα έχει συνέπειες και για τη συμφωνία προσφύγων ΕΕ-Τουρκίας”, διεμήνυσε ο Τσελίκ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Προστατεύουμε τα σύνορα της Ε.Ε. »

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα του συμβάλλει στην προστασία των συνόρων της Ε.Ε., μειώνοντας έτσι τις εσωτερικές εντάσεις στην Ευρώπη. Διεμήνυσε όμως ότι η Τουρκία “δεν είναι στρατόπεδο προσφύγων. Είναι σύμμαχος, με τον οποίο πρέπει να μοιραστεί και η ευημερία και η δημοκρατία. Εάν η Τουρκία δεν θεωρείται σύμμαχος, τότε δεν υπάρχει καμία συνεργασία με κανένα άλλο τρόπο”.

Αν δεν μας βάλετε στην Ε.Ε. πως θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, είπε ουσιαστικά ο Τούρκος υπουργός

Ο Τσελίκ κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για τους πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε, έχει καταβάλει μόνο 810 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία είχε δεσμευτεί να δώσει στην Άγκυρα.

Η προειδοποίηση από την Άγκυρα έρχεται λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα αποφασίσει την Τετάρτη (18.10.2017) εάν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα παγώσουν. Μια τέτοια απαίτηση είχε ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2016. “Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα κάνει το ίδιο λάθος και πάλι”, δήλωσε ο Τσελίκ. Η ψηφοφορία δεν είναι πάντως μια δεσμευτική απόφαση, αλλά μια σαφής πολιτική δήλωση.

«Πρέπει να μας ευχαριστούν»

Χωρίς τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, το ακροδεξιό AfD θα είχε ενισχυθεί πολύ περισσότερο, λέει ο Ομέρ Τσελίκ.

“Στην Τουρκία υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

“Εάν δεν είχαμε συνεργαστεί με την ΕΕ, αυτά τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες θα ήταν τώρα στην Ευρώπη. Η γερμανική δημοκρατία πρέπει να μας ευχαριστεί, γιατί σε αυτήν την περίπτωση η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά στις εκλογές θα είχαν ενισχυθεί ακόμα πολύ περισσότερο”, τόνισε.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άνοδος των λαϊκιστών θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις μας πιο δύσκολες”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

«Μη μας απειλείτε»

Ο Τσελίκ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να μιλήσει για το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου. «Αλλά ποτέ κάτω από απειλές», σημείωσε.

Αν η Ευρώπη θέλει να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, “θα πρέπει να ανοίξουμε τα κεφάλαια 23 και 24 των διαπραγματεύσεων, αλλά η χρήση του θέματος αυτού ως απειλή δεν είναι σωστή”, τόνισε ο Τσελίκ.

Ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. “Στην Τουρκία λέμε ότι η μέλισσα δεν παράγει μέλι, εάν δεν βγαίνει από το μελίσσι της. Εάν η ΕΕ δεν βγει έξω από τα σύνορά της, δεν θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν το μέλλον της και την παγκόσμια δύναμή της και ως εκ τούτου δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολύ χειρότερες κρίσεις”, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

“Μας αντιμετώπισαν ως καταναλωτές”

Σύμφωνα με τον Τσελίκ, η πρόσφατη αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία δεν θα οδηγήσει σε εντάσεις στο ΝΑΤΟ. “Είμαστε σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε και μια ιστορική σχέση με τη Ρωσία”.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις δεν περιελάμβαναν μεταφορά τεχνολογίας. “Μας αντιμετώπισαν μόνο ως καταναλωτές”, δήλωσε ο υπουργός. “Η σχέση με τη Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ. Θα ήταν ωραίο αν κάποιος από τη Συμμαχία μας πρόσφερε τις ίδιες προϋποθέσεις”, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα