Κόσμος

Τουρκία: Σε ισόβια καταδικάστηκε από Εφετείο της Κωνσταντινούπολης ο Οσμάν Καβαλά

Εφετείο της Κωνσταντινούπολης επικύρωσε την καταδίκη, σε ισόβια δεσμά, του Τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι δικαστές επέβαλαν επίσης στους επτά συγκατηγορουμένους του τις ίδιες ποινές, δηλαδή κάθειρξη 18 ετών, που τους είχαν επιβληθεί και πρωτοδίκως, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο 65χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή φέρεται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013. Οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοί του αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παροχής υποστήριξης στον Καβαλά.

Ο Καβαλά και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες μπορούν τώρα να προσφύγουν στο τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι τρεις συνήγοροί του είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους, ενώ κατήγγειλαν και τη σκληρότητα του κράτους σε αυτή τη μαραθώνια δίκη, την οποία θεωρούν πολιτική δίωξη.

Ο Καβαλά συνελήφθη στα τέλη Απριλίου και ο ίδιος κατήγγειλε ότι υποβάλλεται σε μια «δικαστική δολοφονία». Η υπόθεσή του προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει πολλές φορές την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, μετά την έκδοση μιας απόφασης σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα – Περισσότερα από 590.000 παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα
Η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ακόμη καταστροφική παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν να εμβολιαστούν για την πολιομυελίτιδα
Η στιγμή της απελευθέρωσης του έκτου ομήρου μετά από 10 χρόνια στα χέρια της Χαμάς - Βεδουίνος με ιστορικό ψυχικής νόσου που «αγαπά τη Γάζα»
«Είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος που ήθελε να φτάσει στη Γάζα, αγαπάει τη Γάζα, δεν πήγε εκεί επιθετικά», δήλωσε ο πατέρας του
Η στιγμή της απελευθέρωσης του Hisham al-Sayed, συνοδεία μέλους του Ερυθρού Σταυρού