Τρίτη, 15 Οκτ.
24oC Αθήνα

Τουρκία σε Ισραήλ: «Ο χρόνος για διπλωματία τελείωσε – Πρέπει να προχωρήσουμε σε κυρώσεις»

Τουρκία σε Ισραήλ: «Ο χρόνος για διπλωματία τελείωσε – Πρέπει να προχωρήσουμε σε κυρώσεις»
REUTERS/David Dee Delgado

Μετά το «τελεσίγραφο» των ΗΠΑ στο Ισραήλ για επιβολή εμπάργκο όπλων αν δεν επιλυθεί σε 30 μέρες η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, την «σκυτάλη» πήρε η Τουρκία, η οποία εξαπέλυσε σήμερα (15.10.2024) νέες απειλές, διά στόματος Χακάν Φιντάν.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να γίνουν κινήσεις για την επιβολή «κυρώσεων» εις βάρος του Ισραήλ με αφορμή όσα γίνονται στην Γάζα, με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά ότι ο «χρόνος για την διπλωματία τελείωσε».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε, στο πλαίσιο διάσκεψης για το «μέλλον της Παλαιστίνης» που διεξάγεται στην Άγκυρα, ότι: «Δεν μας έμεινε κάτι άλλο να πούμε διπλωματικά, πολιτικά…τελειώσαμε με αυτά. Χρειαζόμαστε άλλα εργαλεία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει νομικά μέτρα, πρέπει να μποϊκοτάρουμε το Ισραήλ (το οποίο) δεν πρέπει πλέον να λαμβάνει καμία υποστήριξη σε κανέναν τομέα».

«Διαφορετικά, το Ισραήλ θα συνεχίσει τη γενοκτονία και τις σφαγές του στη Γάζα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν πληρώνει οικονομικό, πολιτικό ή στρατιωτικό τίμημα», σημείωσε ο Φιντάν, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας «απομακρύνεται από τη Γάζα» με τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο.

«Και όσοι υποστηρίζουν το Ισραήλ πρέπει επίσης να πληρώσουν το τίμημα, για να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που κάνουν», είπε.

Η Τουρκία διέκοψε τους περισσότερους οικονομικούς της δεσμούς με το Ισραήλ την άνοιξη, αλλά μέρος της αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να προμηθεύει τη χώρα με πετρέλαιο με βάση προηγούμενες συμφωνίες.

Ο Χακάν Φιντάν δέχθηκε σήμερα τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για «την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας» ενώ η επέκταση του πολέμου στον Λίβανο «σπρώχνει την περιοχή προς την άβυσσο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις