Κόσμος

Τουρκία: Σε λειτουργία το 2023 ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι το 2023 θα αρχίσει η παραγωγή ενέργειας από τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας και το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο περιθώριο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι «η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα μας συνεχίζεται στο Ακούγιου (στη νοτιοανατολική επαρχία της Μερσίνης). Ευελπιστούμε να τον θέσουμε σε λειτουργία την επόμενη χρονιά. Εργαζόμαστε επίσης πάνω σε τεχνολογικές και γεωγραφικές πτυχές για έναν δεύτερο κι έναν τρίτο αντιδραστήρα», όπως μετέδωσε το δίκτυο TRT.

«Κάναμε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου το 2020 στη Μαύρη Θάλασσα. Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι πρόκειται για περίπου 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και εργαζόμαστε σκληρά για να τα συνδέσουμε στο εθνικό σύστημα διανομής την επόμενη χρονιά», συμπλήρωσε.

Ο τούρκος υπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Μαύρη Θάλασσα θα καλύπτει από το 2026 το 25-30% των ενεργειακών αναγκών στη χώρα.

«Τα τελευταία χρόνια, ζητήματα όπως ο αδιάλειπτος ενεργειακός ανεφοδιασμός, η προστασία κρίσιμων υποδομών, η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», είπε ο Ντονμέζ.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επώδυνη ενεργειακή κρίση, της οποίας ο αντίκτυπος θα είναι αισθητός για πολύ καιρό και είναι σοβαρότερη από προηγούμενες», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια αποτελεί τη βασική αιτία για την άνοδο του πληθωρισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα – Περισσότερα από 590.000 παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα
Η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ακόμη καταστροφική παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν να εμβολιαστούν για την πολιομυελίτιδα
Η στιγμή της απελευθέρωσης του έκτου ομήρου μετά από 10 χρόνια στα χέρια της Χαμάς - Βεδουίνος με ιστορικό ψυχικής νόσου που «αγαπά τη Γάζα»
«Είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος που ήθελε να φτάσει στη Γάζα, αγαπάει τη Γάζα, δεν πήγε εκεί επιθετικά», δήλωσε ο πατέρας του
Η στιγμή της απελευθέρωσης του Hisham al-Sayed, συνοδεία μέλους του Ερυθρού Σταυρού