Site icon NewsIT

Τουρκία: Σκάνδαλο με καυγά κεμαλικών και ισλαμιστών αξιωματικών στη Σχολή Πεζικού

20.12.2023 | 14:43
Τουρκία: Σκάνδαλο με καυγά κεμαλικών και ισλαμιστών αξιωματικών στη Σχολή Πεζικού

epa08417307 Turkish army soldiers guard the road and prevent civilians from ferrying to ensure protection for the Russian-Turkish joint patrol in Idlib, Syria, 12 May 2020. Turkey and Russia joint patrol on the M4 highway was hit by an artillery shell but without damage done. EPA/Yahya Nemah

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει η Τουρκία για τη συμπλοκή κεμαλικών και ισλαμιστών αξιωματικών στη Σχολή Πεζικού του τουρκικού στρατού.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, προσπάθησε να πάρει θέση για τις καταγγελίες κεμαλικών κύκλων, αλλά και του ίδιου του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ για τον τρόπο που χειρίστηκε την άρνηση τριών σπουδαστών να βάλουν στο πέτο της στολής τους κονκάρδα με τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ στις 10 Νοεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του, και την σκληρή αντίδραση εις βάρος τους από τέσσερις κεμαλικούς συμφοιτητές τους.

Στην απάντησή του το υπουργείο Άμυνας επικεντρώνεται στην πειθαρχική διάσταση του επεισοδίου και όχι στον λόγο για τον οποίο προέκυψε η διένεξη ή στις καταγγελίες περί διείσδυσης αδελφών μουσουλμάνων στη Σχολή Πεζικού. Κεμαλικοί κύκλοι επισημαίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι επιφυλάχθηκε η ίδια πειθαρχική και δικαστική μεταχείριση για τους καταγγελλόμενους ισλαμιστές σπουδαστές και τους καταγγέλλοντες κεμαλικούς.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι θεμέλιο του τουρκικού στρατού και της στρατιωτικής υπηρεσίας αποτελεί η πειθαρχία: «Όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 του νόμου εσωτερικής λειτουργίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, “πειθαρχία σημαίνει απόλυτη υπακοή στους νόμους, τις διαταγές και τους προϊσταμένους και σεβασμό στο δίκαιο των υφισταμένων και των προϊσταμένων. Η βάση της στρατιωτικής θητείας είναι η πειθαρχία”».

Σημειώνεται επίσης ότι στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προτεραιότητα έχει η διατήρηση της καθιερωμένης πειθαρχίας και «δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι κανένα πρόσωπο, γεγονός ή κατάσταση, που μπορεί να κλονίσει τις βασικές αξίες, να παραβιάσει την πειθαρχία και να διαταράξει ή να διαταράξει τη στρατιωτική ιεραρχία, δεν θα γίνει ανεκτό».

«Στο πλαίσιο του σχετικού κανονισμού, αποτελεί στοιχείο πειθαρχίας, κατά τις ημέρες εθνικής μνήμης και εορτασμού, τις τελετές και τις αργίες, η συμπεριφορά σύμφωνα με το περιεχόμενο και τη σημασία των ημερών αυτών. Όπως αποτελεί παράβαση της πειθαρχίας η μη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς, αποτελεί επίσης παράβαση της πειθαρχίας η υπέρβαση των ορίων καθήκοντος, αρμοδιότητας και εξουσίας η παρέμβαση ή η συμπεριφορά με εγκληματικό τρόπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, που επικαλείται τη σχετική νομοθεσία για να αιτιολογήσει την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέλη του στρατιωτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών τους.

Σκληρές δηλώσεις για το θέμα έκανε χτες, Τρίτη, ο πρόεδρος του κεμαλικού CHP Οζγκιούρ Οζέλ, που ζήτησε τον λόγο από τον υπουργό Άμυνας επειδή δεν ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι η φωτογραφία που αρνήθηκαν να φορέσουν στο πέτο τους οι ανθυπολοχαγοί σπουδαστές ήταν του Κεμάλ Ατατούρκ. Σε βίντεο ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση πήρε το μάθημά της από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 και, αναφερόμενος στον ίδιο τον υπουργό ‘Αμυνας, τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να δικαιολογήσει τους ισλαμιστές αξιωματικούς, τονίζοντας: «ή θα συνέλθει ή θα τον συνετίσουμε εμείς».

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version