Στη Βουλή για επικύρωση κατέθεσε η κυβέρνηση Ερντογάν τη συμφωνία με τη Λιβύη. Κλείνει τ’ αυτιά του στη διεθνή κατακραυγή ο Τούρκος πρόεδρος. Συνάντηση Τσαβούσογλου και Ακάρ με τον Λίβυο πρωθυπουργό Φάγεζ αλ-Σάρατζ στη Ντόχα. «Προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο!».
Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει, όπως φαίνεται από τις κινήσεις της, από απειλές κυρώσεων ή διεθνείς καταδίκες. Μπορεί τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, η οποία εξαφανίζει από τους… χάρτες ελληνικά νησιά, να καταδικάστηκε απ’ όλους, αλλά την Τουρκία λίγο την ενδιαφέρει αυτό.
Το Σάββατο, σε ένα ακόμη «μήνυμα» πως ο Ερντογάν θα κάνει αυτό που θέλει, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, η κυβέρνηση της Τουρκίας κατέθεσε στην τουρκική Βουλή για να επικυρωθεί τη συμφωνία που υπέγραψε με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.
Click4more: Αποκάλυψη ΟΗΕ: Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
Λίγο πριν η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και η Λιβύη φτάσει στην τουρκική Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο υπουργός Άμυνας είχαν επαναλάβει πως η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μάλιστα, έγιναν κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ στο περιθώριο του 19ου Φόρουμ της Ντόχα. Τσαβούσογλου και Σάρατζ συζήτησαν, φυσικά, για τη συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.
Ανακοινώνοντας ο ίδιος ο Τσαβούσογλου τη συνάντηση με ανάρτησή του στο twitter, φρόντισε να επαναλάβει το… ποίημα της Άγκυρας πως «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο».
At our meeting in #Doha w/ Fayez al-Sarraj, President of the Presidency Council of #Libya, discussed MoU on Delimitation of Maritime Jurisdiction Areas. Will resolutely continue to defend our legitimate rights and interests in the Eastern Mediterranean. pic.twitter.com/wneHVpgH3g
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) December 14, 2019
Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επίσης συνάντησε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.
Click4more: Στήνει βάση drones στα κατεχόμενα για έλεγχο των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
Η συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Τουρκία και η κυβέρνηση της Λιβύης, που έχει έδρα την Τρίπολη, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Ερντογάν και Σάρατζ έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα. Το τελευταίο είναι, κυρίως, εκείνο που προκάλεσε τη θύελλα αντιδράσεων, καθώς η Τουρκία επιχειρεί εκμεταλλευθεί την ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη, «σβήνοντας» από τον χάρτη την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ελληνικών νησιών!
Επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA), η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.