Οι 17 δημοσιογράφοι, ηγετικά στελέχη και συνεργάτες της Cumhuriyet, που δικάζονται σε αυτήν την υπόθεση, επιχειρηματολόγησαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου αργότερα αναμένεται η ανακοίνωση της ετυμηγορίας, όπως μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η άνιση μάχη των δημοσιογράφων της Cumhuriyet με το κράτος του Ερντογάν
«Θα βγούμε από εδώ με το κεφάλι ψηλά και θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη δημοσιογραφία, παρά τις δυσκολίες σε ένα περιβάλλον με παντελή έλλειψη ευνομίας και δημοκρατίας» δήλωσε ο χρονικογράφος Καντρί Γκιουρσέλ.
[read4more]
«Ζητώ την αθώωση, τη δική μου και των συναδέλφων μου» συμπλήρωσε ο επιφανής Τούρκος δημοσιογράφος που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους πέρυσι αφού πέρασε 11 μήνες στη φυλακή, υπό προληπτική κράτηση.
Σε αυτή τη δίκη, η οποία αναδείχθηκε σε σύμβολο των επιθέσεων σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, 17 συνεργάτες της Cumhuriyet, δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους, κατηγορούνται ότι βοήθησαν διάφορες «τρομοκρατικές» οργανώσεις και βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθειρξη μεταξύ 7 ετών και έξι μηνών και 15 ετών.
Κατηγορούνται κυρίως ότι συνεργάστηκαν με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, κατηγορίες που διαψεύδει ο ίδιος.
Η τουρκική εφημερίδα, από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτει όσα προσάπτουν στους συνεργάτες της χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «παράλογες» και καταγγέλλει μια πολιτική δίκη με στόχο να φιμώσει τα τελευταία ανεξάρτητα ΜΜΕ στην Τουρκία.
«Η κατηγορούσα αρχή δεν διαθέτει καμία απόδειξη» διαβεβαίωσε σήμερα ένας εκ των δικηγόρων υπεράσπισης, ο Φικρέτ Ιλκίζ, στην τελευταία του αγόρευση.
«Σε αυτήν την υπόθεση, δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι άσκησαν δημοσιογραφία. Η ίδια η ύπαρξη της Cumhuriyet γίνεται αντιληπτή ως έγκλημα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ