«Η αθωότητά τους αποδείχτηκε, αλλά τους έκλεψαν 6 χρόνια από τη ζωή τους»: Η φράση αυτή απηχεί με τον καλύτερο τρόπο τις συνέπειες του πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.
Ο λόγος για εβδομήντα έναν σπουδαστές τουρκικών στρατιωτικών σχολών, που είχαν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά απελευθερώθηκαν έπειτα από απόφαση του Εφετείου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνολικά 355 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών είχαν συλληφθεί και παρέμεναν στη φυλακή καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη.
Το Εφετείο με σημερινή του απόφαση ακύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις για 116 από αυτούς και διέταξε την απελευθέρωση 71 κρατουμένων, επιβεβαίωσε ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, δικηγόρος που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των υποθέσεων.
Η εκδίκαση των εφέσεων που αφορά τους υπόλοιπους συνεχίζεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι συγγενείς τους διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για την φυλάκισή τους δηλώνοντας ότι οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών δεν είχαν κανέναν τρόπο να αντιταχθούν στις διαταγές που λάμβαναν.
«Καταδικάσθηκαν με βάση άδειους φακέλους. Η αθωότητά τους αποδείχθηκε, αλλά έχουν κλαπεί έξι χρόνια από την ζωή τους» σχολίασε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος προέβαλλε συστηματικά την υπόθεση στο τουρκικό κοινοβούλιο.
Κατά την απόπειρα πραξικοπήματος την νύκτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου 2016, 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν, επισήμως, εκτός των πραξικοπηματιών, και περισσότεροι από 2.000 τραυματίσθηκαν.
Το γεγονός έδωσε την ευκαιρία για εκτεταμένο πογκρόμ στην τουρκική κοινωνία και οδήγησε στην ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.
Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μέχρι σήμερα καταδικάσει 4.891 ανθρώπους με κατηγορίες ότι είχαν σχέση με το πραξικόπημα και έχουν επιβάλει ποινές ισόβιας κάθειρξης σε περίπου 3.000 από τους κατηγορηθέντες.
Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ