Κόσμος

Τουρκία: Τρανταχτά ονόματα περιμένουν την ετυμηγορία δικαστηρίου για το πραξικόπημα

Τουρκικό δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του για περισσότερα από 200 πρόσωπα, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί, σε μια από τις μεγαλύτερες δίκες που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα 224 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται περίπου είκοσι πρώην στρατηγοί, κατηγορούνται κυρίως για «παραβίαση του Συντάγματος», «δολοφονία 250 ανθρώπων» και «συμμετοχή και σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη σε σχεδόν 40 από αυτούς, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Από τους 224 κατηγορούμενους, οι 176 βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, 35 είναι ελεύθεροι και 13 καταζητούνται. Η δίκη διεξάγεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα Σιντσάν, κοντά στην Άγκυρα, όπου έχει κατασκευαστεί μια αίθουσα ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Η απόπειρα πραξικοπήματος έγινε τη νύκτα της 15ης προς 16η Ιουλίου του 2016 και είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 250 άνθρωποι να σκοτωθούν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραξικοπηματίες, ενώ χιλιάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα που είχε στόχο την ανατροπή του Ερντογάν τον πρώην σύμμαχό του Φετουλάχ Γκιουλέν, ένα ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και είκοσι χρόνια. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής 3.239 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε 261 δίκες, ενώ 28 άλλες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μεταξύ των κατηγορούμενων που αναμένουν σήμερα την απόφαση των δικαστών, εκτός από τον ίδιο τον Γκιουλέν, είναι ο πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Εζτούρκ, ο πρώην στρατηγός Μεχμέτ Ντισλί, ο αδελφός του Τούρκου πρεσβευτή στην Ολλανδία καθώς και ο συνταγματάρχης Αλί Γιαζιτσί, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν. Τον Μάιο ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την αθώωση 12 κατηγορούμενων τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά.

Κατά την έναρξη της δίκης τον Μάιο του 2017 μέλη των οικογενειών των θυμάτων του πραξικοπήματος είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη δικαστική αίθουσα ζητώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι διατεθειμένος να το πράξει, κάνοντας μάλιστα λόγο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα, αν και ακόμη δεν έχει λάβει κάποιο σχετικό μέτρο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»
Οι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών στην Τουρκία περιλαμβάνουν προσωπικότητες υψηλού προφίλ που έχουν βαθιά εδραιωθεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο εγκληματικό τοπίο της χώρας
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»