Κόσμος

Τουρκία: «Βυθίζεται» η λίρα λίγο πριν ο Ερντογάν ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση

Μόλις λίγα 24ωρα πριν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Την τρίτη ημέρα απωλειών στη σειρά, η λίρα Τουρκίας υποχώρησε σχεδόν κατά 1,5% πέφτοντας στο ιστορικό χαμηλό των 20,75 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οδηγώντας τις απώλειές της φέτος σχεδόν στο 10%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας καθώς παρακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων το οποίο υπερασπίζεται ο Ερντογάν.

Η συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του Ερντογάν με τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην «τσάρο» της οικονομίας που απολαμβάνει σεβασμού από τους επενδυτές επειδή υποστηρίζει μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, πυροδότησαν εκτιμήσεις για ενδεχόμενη στροφή προς πιο συμβατικές πολιτικές.

«Δεν ξέρω αν θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών ή όχι, όμως οποιοδήποτε αξιόπιστο όνομα είναι σημαντικό ώστε να δώσει ένα σήμα στην αγορά ότι θα υπάρξει αλλαγή. Οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις προθέσεις», δήλωσε ο Τσαγκρί Κουτμάν της KNG Securities.

«Αν είναι ο Μεχμέτ Σισέκ ή κάποιος άλλος με παρόμοιες απόψεις, θα είναι μια μεγάλη κίνηση. Όμως στη συνέχεια η αγορά θα έχει περιέργεια να δει την πρώτη κίνηση της οικονομικής ομάδας – θα υπάρξουν πιο ορθόδοξες πολιτικές, θα κάνουν κάτι χειρότερο ή θα κάνουν κάτι για να κερδίσουν χρόνο και να δουν πώς πάει;».

Η ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο παρέμεινε ισχυρή παρά τον αντίκτυπο του σεισμού στη νότια Τουρκία, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 4,0% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λίγο περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, παρά τον αντίκτυπο των σεισμών του Φεβρουαρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και άφησαν άστεγους εκατομμύρια άλλους.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς καλεί όλους τους Παλαιστίνιους να πολεμήσουν κατά του σχεδίου Τραμπ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων
«Μην κρατήσετε ούτε ένα εκρηκτικό, ούτε μία σφαίρα, ούτε ένα μαχαίρι», είπε εκπρόσωπος της Χαμάς ζητώντας την συμπαράσταση του κόσμου για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Μαχητές της Χαμάς
Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Ισπανία - 4 νεκροί, 3 σοβαρά τραυματίες και τουλάχιστον 2 παγιδευμένοι εργάτες
Η έκρηξη σημειώθηκε στις Αστούριες, ενώ τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς φέρουν βαριά εγκαύματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Ασθενοφόρο στην Ισπανία
Ο Έλον Μασκ μοίρασε 2 εκατ. ευρώ για να πείσει πολίτες να ψηφίσουν συντηρητικό για το Ανώτατο Δικαστήριο
Ο μεγιστάνας έβαλε τα «μεγάλα μέσα» για να πείσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον συντηρητικό υποψήφιο ο οποίος φαίνεται πως θα χάσει από την φιλελεύθερη υποψήφια την οποία στηρίζουν οι Δημοκρατικοί
Ο Έλον Μασκ
Τι θα γινόταν αν σεισμός 9 Ρίχτερ χτυπούσε την Ιαπωνία - Τουλάχιστον 330.000 οι νεκροί, τσουνάμι και απόλυτη καταστροφή
Υπαρκτός ο κίνδυνος για μέγα - σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Θα προκαλούσε τον εκτοπισμό 1,23 εκατομμύριο κατοίκων ή αλλιώς του 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας
Φωτογραφία αρχείου Reuters