Ο αμυντικός εξοπλισμός, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταγωνιστούν για ακόμα μια φορά στα τουρκικά ΜΜΕ. Δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στην Τουρκία αναφέρονται εκτενώς στα Rafale, τα F-16 Viper και τα F-35, ενώ παράλληλα κατηγορούν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι βάζει στο στόχαστρο την χώρα τους.
Χαρακτηριστικά του αφηγήματος που προωθεί για ακόμα μια φορά η Άγκυρα στα τουρκικά ΜΜΕ είναι τα όσα μετέδωσε το CNN Turk. «Ο Μητσοτάκης για άλλη μια φορά έβαλε στο στόχαστρο του την Τουρκία και έκανε αναφορά στις συνομιλίες Τουρκίας–HΠΑ για τα F-16» αναφέρουν στο γνωστό τηλεοπτικό δίκτυο. «Τι είπε ο Μητσοτάκης; ”Όταν εκείνοι προσπαθούν για τις πιθανότητες συνεχίζεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών της Ελλάδας και δήθεν μας ειρωνεύτηκε», προσθέτουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και προσθέτουν: «Ο Μητσοτάκης τόνισε πως μέχρι το τέλος του 2024 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα 24 γαλλικά μαχητικά Rafale και ανακοίνωσε πως τώρα σειρά έχει η αγορά των 20 F-35. Επίσης ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα επόμενα 4 χρόνια η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει 10 με 14 δισ. ευρώ .83 μαχητικά F-16 της Ελλάδας θα εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο Block 70 Viper. Το κόστος της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2017 φτάνει τα 2 δισ. ευρώ».
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι ΗΠΑ στήριζαν και στηρίζουν την Ελλάδα» δηλώνει ο Καλίν
Μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το σκηνικό που ήθελε τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να θέλει να σπάσει την πόρτα του Ερντογάν για να μπει στη συνάντηση που είχε με τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς επιβεβαίωσε και ο Ιμπραήμ Καλίν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχαν και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας.
«Όσο διαρκούσε η συνάντηση και δεν τελείωνε, τόσο έξω ο Μάικ Πομπέο περνούσε νευρική κρίση. Εμείς τα μάθαμε μετά. Είναι περίεργο πράγμα, ο αντιπρόεδρος σου είναι μέσα σε συνάντηση κι εσύ απ᾽έξω ασκείς πιέσεις και λες ‘θα μπω μέσα’ ο ίδιος. Εδώ δεν υπήρχε αίτημα απο τον αντιπρόεδρο του, επιχείρησε να μπει και άσκησε πίεση στην πόρτα. Το μάθαμε μετά.
Στο βιβλίο αναφέρει πως είναι περήφανος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και πως απο την εποχή του Κίσινγκερ κανένας δεν στήριξε τόσο πολύ την Ελλάδα. Αρα οι ΗΠΑ δεν τηρούν αμερόληπτη στάση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε πως οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζον αλλά αυτό το ομολογησε και το καταγράφουμε.
Το χειρότερο από όλα είναι έδειξε πως ενώ μιλάει για ειρήνη στο Αιγαίο προκαλεί ένταση μεταξύ των δυο συμμάχων όταν στηρίζει ξεκάθαρα μόνο την Ελλάδα. Και σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν στη στάση της αυτή δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Σε ορισμένα θέματα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το βαθύ κράτος, την πολιτική που ξεκίνησε ο Ομπάμα και τη συνέχισε ο Τραμπ, τώρα το κάνει και η κυβέρνηση Μπάιντεν. Μετά οι άνθρωποι μας ρωτούν ‘ποιος ο λόγος της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ;’. Η ομολογία του Πομπέο δείχνει πως το ζήτημα δεν είμαστε εμείς αλλά οι ΗΠΑ».
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ