- Οργή για την καταστροφή χριστιανικού αρχαιολογικού χώρου έξω από την Αφρίν - Υπέστη ζημιές από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Τουρκίας, το βράδυ της Τετάρτης - Πρόκειται για τον τάφο του προστάτη των Μαρωνιτών και την εκκλησία του Αγίου Ιουλιανού - Ο χώρος περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Το είχαμε δει από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα και σε άλλα σημεία της Συρίας και του Ιράκ. Και να που τώρα ήταν η σειρά της Τουρκίας να καταστρέψει ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα χριστιανικό αρχαιολογικό χώρο έξω από την Αφρίν.
Οι τουρκική Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης “Κλαδί Ελιάς” κατά των Κούρδων στην περιοχή της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, προκάλεσαν ζημιές στον χριστιανικό αρχαιολογικό χώρο, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Οι βομβαρδισμοί έγιναν το βράδυ της Τετάρτης «από τουρκικά αεροπλάνα». Είχαν στόχο «την τοποθεσία του Μπραντ, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Αφρίν και από το 2011 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς». Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία (DGAM).
Κατέστρεψαν μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες
Τα πλήγματα προκάλεσαν «την καταστροφή πολλών σημαντικών αρχαιολογικών κτισμάτων». Ανάμεσα στις δομές που επλήγησαν περιλαμβάνονται «ο τάφος του Αγίου Μάρωνα, προστάτη της κοινότητας των μαρωνιτών, και η εκκλησία Άγιος Ιουλιανός, στην οποία βρίσκεται αυτός ο τάφος», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Μαχμούντ Χαμούντ.
Πρόκειται για «μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο», καθώς έχει ανεγερθεί γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα, διευκρίνισε.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Στα τέλη Ιανουαρίου, ένας ναός των Νεοχετταίων ηλικίας 3.000 ετών είχε ήδη υποστεί ζημιές από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Συρία.
Η Άγκυρα είχε τότε διαβεβαιώσει πως τα «αρχαιολογικά ερείπια» δεν περιλαμβάνονται «ασφαλώς» στους στόχους της επίθεσής της.
Μνημεία της UNESCO
Εκτός από τον τάφο του Άγιου Μάρωνα, που ανακαλύφθηκε το 2002 από Γάλλους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη Μπραντ περιλαμβάνει πολλά χριστιανικά ερείπια που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο.
«Ο χώρος αυτός αποτελεί μία από τις ωραιότερες σελίδες της ιστορίας του χριστιανισμού. Στεγάζει τρεις εκκλησίες, ένα μοναστήρι και έναν πύργο πέντε μέτρων», κατήγγειλε ο Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων.
«Ούτε οι Μογγόλοι δεν το είχαν κάνει», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: dgam.gov.sy