Site icon NewsIT

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για «Famagusta»: Η σειρά εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα

01.09.2024 | 21:08
Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για «Famagusta»: Η σειρά εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα

Μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις των Ομέρ Τσελίκ και Ερσίν Τατάρ με αφορμή την προβολή της ελληνικής σειράς Famagusta από την ψηφιακή πλατφόρμα Netflix, σειρά είχε και το τουρκικό ΥΠΕΞ να πάρει θέση.

«Η σειρά με τίτλο “Famagusta”, η οποία θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τις τιμημένες μνήμες των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από ελληνοκυπριακές συμμορίες την περίοδο 1963-74.

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά που έγιναν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου. Αποτίουμε φόρο τιμής στους Κύπριους βετεράνους μας και τους ήρωές μας».

«Η διαστρεβλωμένη απεικόνιση της Ειρηνευτικής Επιχείρησης της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και έληξε στις 18 Αυγούστου, προκειμένου να τερματιστούν οι σφαγές που διέπραξαν οι Έλληνες στο νησί και να επέλθει ειρήνη, προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων τηλεθεατών», γράφει χαρακτηριστικά η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

«Η επέμβαση που έφερε την ειρήνη στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα»

Το θέμα της σειράς «Famagusta», προκάλεσε την «έκρηξη» του εκπρόσωπου του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

Με ανάρτησή του, ο Τσελίκ κάνει λόγο για διαστρέβλωση της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» (όπως ονομάζει η Τουρκία την εισβολή) και για προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο και κάνει προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου είναι πολύ ανησυχητικό.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα.

Η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιούνται μέσα από αυτή τη σειρά».

«Κάνουν προπαγάνδα σύμφωνα με τον εαυτό τους»

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ κάνει και εκείνος λόγο για διαστρέβλωση της ιστορίας και επιμένει στο τουρκικό αφήγημα της ειρηνευτικής επιχείρησης.

«Το κυπριακό ζήτημα δεν ξεκίνησε ποτέ το 1974. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο το 1974 ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία. Όπως είπε ο Ετσεβίτ, φέρνουμε την ειρήνη στην Κύπρο με την επέμβασή μας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNN Turk.

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version