Τις πληροφορίες μετέδωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του ο Γιουσούφ Ναζίκ ομολόγησε ότι έλαβε εντολές από τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών να σχεδιάσει μια επίθεση στην Τουρκία. Φρόντισε επίσης για τη μεταφορά των εκρηκτικών υλών στη γειτονική χώρα. Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στο Ρεϊχανλί, μια πόλη πάνω στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, στις 11 Μαΐου 2013.
Την εποχή εκείνη η Τουρκία είχε κατηγορήσει μια ομάδα πιστή στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ότι διέπραξε τις επιθέσεις. Η Δαμασκός αρνείται κάθε ανάμιξή στην υπόθεση αυτή.
Ο 34χρονος Ναζίκ συνελήφθη στη Λαττάκεια της Συρίας, μια πόλη που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς, από πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ και μεταφέρθηκε στην Τουρκία, με τη βοήθεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι καμία ξένη χώρα δεν συμμετείχε, με παροχή πληροφοριών ή επιμελητειακή υποστήριξη, στην επιχείρηση αυτή. Παραμένει ασαφές το πότε έγινε η σύλληψη και ο επαναπατρισμός του Ναζίκ.
Η Συρία… δεν σχολιάζει
Από τη συριακή πλευρά δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση.
Το Anadolu υπενθύμισε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο φυλακίστηκαν 22 πρόσωπα που κατηγορούνται για τη βομβιστική επίθεση στο Ρεϊχανλί, μια πόλη όπου κατοικούν χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες.
Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο, ο Ναζίκ εμφανίζεται ντυμένος με τζιν και αθλητική ζακέτα. Όρθιος, δίπλα σε μια τουρκική σημαία, ομολογεί την πράξη του και καλεί τους συνεργούς του να παραδοθούν “στο μεγάλο τουρκικό κράτος”.
“Παίρνουμε πολύ σοβαρά τις πληροφορίες που παρείχε ο Γιουσούφ Ναζίκ για την εμπλοκή μελών της υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας” στην υπόθεση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Τούρκος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Η σύλληψή του “πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους τους εγκληματίες ότι δεν θα πάψουμε ποτέ να τους καταδιώκουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να τους εντοπίσουμε, να τους συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη”, πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ