Δευτέρα, 18 Νοε.
19oC Αθήνα

Τούρκοι πολίτες μιλούν στο newsit.gr: «Έγινε πολυτέλεια να βουρτσίζεις τα δόντια σου – Το αλεύρι είχε 150 λίρες και τώρα 350»

Τούρκοι πολίτες μιλούν στο newsit.gr: «Έγινε πολυτέλεια να βουρτσίζεις τα δόντια σου – Το αλεύρι είχε 150 λίρες και τώρα 350»

Η καθημερινότητα στην Τουρκία έχει γίνει δυσβάσταχτη για ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών, οι οποίοι πλέον στερούνται βασικών αγαθών, των οποίων οι τιμές έχουν… εκτοξευθεί! Η τουρκική λίρα παραμένει σε ελεύθερη πτώση, πολλά διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως τα capital controls είναι προ των πυλών και η αντιπολίτευση ζητά επίμονα πρόωρες εκλογές από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να… σώσει τη χώρα. 

Τούρκοι πολίτες μίλησαν στο newsit.gr για τη δραματική κατάσταση, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων της Τουρκίας (2008 – 2010), Ahmet Burak Arkan, εξηγεί τους λόγους που -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- η Τουρκία δεν θα χρεοκοπήσει. 

«Τα 5 κιλά λάδι κοστίζουν 95 λίρες, το ψωμί 3 λίρες… Ο βασικός μισθός είναι 2.880 λίρες -213 ευρώ με βάση τη σημερινή (25.11.2021) ισοτιμία- και το ενοίκιο ενός σπιτιού περίπου 1.500 λίρες. Δεν είναι δυνατό μία οικογένεια να ζήσει, αν αναλογιστούμε τις ανάγκες τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μία τέτοια κατάσταση», λέει ο 46χρονος Εμρέ, πατέρας δύο παιδιών, εργαζόμενος στο τμήμα πωλήσεων εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη.

Και συνεχίζει: «Μέχρι πρότινος, μπορούσες να ψωνίσεις με 100 λίρες. Τώρα με τα ίδια χρήματα μπορείς να πάρεις 1 κιλό τυρί και 1 κιλό ελιές. Το αλεύρι, πριν από μερικούς μήνες κόστιζε 150 λίρες και τώρα 350. Αυτή η αλλαγή έγινε μέσα σε μία ημέρα! Μία ημέρα!»

Από την πλευρά του, ο 20χρονος Εμίρ, ο οποίος σπουδάζει γραφιστική στην Κωνσταντινούπολη, λέει χαρακτηριστικά πως «το να βουρτσίζεις τα δόντια σου έχει γίνει… πολυτέλεια”! “Οι τιμές όλων των προϊόντων έχουν εκτοξευθεί. Πάνες, πετρέλαιο, νερό, ακόμη και το ψωμί. Η οικονομική μας κατάσταση είναι τόσο κακή που η μητέρα και ο πατέρας μου είναι χρεωμένοι».

“Φταίει και η Ελλάδα”

Από την πλευρά της, η 32χρονη Χιλάλ, η οποία ζει στην Άγκυρα και εργάζεται στο Δημόσιο, υποστήριξε πως η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική, όσο θέλουν κάποια ΜΜΕ να την παρουσιάσουν. «Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται σε ξένους παράγοντες. Η Τουρκία εισάγει πολλά προϊόντα από την Ευρώπη, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τρόφιμα. Από τη στιγμή που η αξία της τουρκικής λίρας μειώνεται, πληρώνουμε περισσότερα για αυτά τα προϊόντα. Επομένως, αυτό οδηγεί στην αύξηση της τιμής των προϊόντων της αγοράς στην Τουρκία», ανέφερε αρχικά.
Και συνέχισε: «Προσωπικά δεν έχω δει σε σούπερ μάρκετ να μην υπάρχουν αποθέματα. Κάποια φάρμακα δεν παρέχονται, ίσως λόγω των τιμώ τους και λόγω των διαδικασιών για να εισαχθούν από άλλες χώρες. Αλλά είναι πολύ συγκεκριμένα και όχι πολλά. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ορισμένα πολιτικά ζητήματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, όπου διεκδικούμε δικαιώματα για το φυσικό αέριο, καθώς και η ένταση με την Ελλάδα, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας. Δηλαδή, η κυβέρνηση λέει ότι οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί.
Σίγουρα κάποια ΜΜΕ υπερβάλλουν στον τρόπο που παρουσιάζουν την κατάσταση στη χώρα. Ειδικά η αντιπολίτευση μεγαλοποιεί την κατάσταση γιατί επιθυμεί πρόωρες εκλογές, που εγώ δεν πιστεύω ότι θα γίνουν».

«Η Τουρκία δεν θα χρεοκοπήσει»

Στο newsit.gr μίλησε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων της Τουρκίας (2008 – 2010), Ahmet Burak Arkan, εξηγώντας τους λόγους που -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- η Τουρκία δεν θα χρεοκοπήσει. 

«Η απάντηση στην κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα πρέπει να δοθεί από τις ΗΠΑ. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν κάποιες διαπραγματεύσεις στο τραπέζι. Επίσης, η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι καλή. Μόλις χθες επέστρεψα από τη Γερμανία και για πρώτη φορά ο πληθωρισμός της έχει φτάσει στο 15%. Στην Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη… Μέχρι το 2023 οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν και μετά θα σταθεροποιηθούν. Θεωρώ πως σήμερα η οικονομία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των παγκόσμιων πολιτικών παιχνιδιών», είπε αρχικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο των capital controls και της χρεοκοπίας, εξήγησε πως “δεν μου φαίνεται πιθανό για πολλούς λόγους. Πρώτον οι πολλές ξένες βιομηχανικές επενδύσεις στην Τουρκία. Δεύτερον, η Τουρκία αποτελεί “παράδεισο” για επενδύσεις αναφορικά με το κόστος εργασίας. Τρίτον, οι τράπεζες στην Τουρκία είναι οι πιο κερδοφόρες εταιρείες”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις