Κόσμος

Τούρκος ΥΠΕΞ: “Ο Γκιουλέν έχει “διεισδύσει” στην αμερικανική δικαιοσύνη”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε σήμερα ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί στις ΗΠΑ σε βάρος του Τουρκο-ιρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι παραβίασε το εμπάργκο εναντίον του Ιράν, έχουν ενορχηστρωθεί από το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το δίκτυο το οποίο διευθύνει ο Γκιουλέν, και αποκαλούν FETO οι τουρκικές αρχές, «δεν τα κατάφερε με το πραξικόπημα και τώρα προσπαθεί (να επιτεθεί στην τουρκική κυβέρνηση) στις ΗΠΑ, έχοντας την υποστήριξη ορισμένων θεσμών και εισαγγελέων» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Η ιστορία με τον Γκιουλέν

Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Άγκυρα αξιώνει την έκδοσή του, χωρίς καμία επιτυχία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ συνελήφθη και παρέμεινε υπό κράτηση για 2 και πλέον μήνες στην Τουρκία το 2013 μαζί με άλλους στενούς υποστηρικτές της τουρκικής ηγεσίας με την κατηγορία ότι επιδόθηκε σε παράνομη διακίνηση χρυσού με το Ιράν, την οποία διευκόλυναν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Άγκυρας. Τέσσερις από αυτούς υπέβαλαν τότε την παραίτησή τους ή απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκείνη την εποχή πρωθυπουργός της χώρας, είχε κάνει λόγο για «συνωμοσία» και είχε κατηγορήσει τον πρώην σύμμαχό του Γκιουλέν, που ασκούσε μεγάλη επιρροή τότε στους κόλπους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, ότι “έστησε” την υπόθεση για να προκαλέσει την κατάρρευσή του.

Τρεις εισαγγελείς που είχαν αναλάβει την υπόθεση, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από την κυβέρνηση ότι ενήργησαν έπειτα από εντολές του Γκιουλέν, έφυγαν από την Τουρκία τον Αύγουστο του 2015, λίγες ώρες προτού εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους.

Η σύλληψη του Ζαράμπ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ το 2016, όπως και εκείνη τον Μάρτιο του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, εξόργισαν τον Ερντογάν και οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας- Ουάσιγκτον. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει την 27η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Στις ΗΠΑ, εκείνοι (οι Γκιουλενιστές) διείσδυσαν παντού. Έχουν μεγάλη επιρροή στο Κογκρέσο, σε διαφορετικές υπηρεσίες και επίσης στο δικαστικό σύστημα» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο Γκιουλέν και το FETO

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άσκηση κατηγοριών σε βάρος του Ζαράμπ στις ΗΠΑ «είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που το FETO είχε προετοιμάσει εδώ στην Τουρκία το 2013».

«Αυτήν την υπόθεση την ενορχήστρωσε το FETO, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ο πρώην εισαγγελέας Πριτ Μπαράρα, που ξεκίνησε τη διαδικασία άσκησης των διώξεων σε βάρος του Ζαράμπ, στη Νέα Υόρκη, «συνδέεται» με την οργάνωση επικεφαλής της οποίας είναι ο Γκιουλέν.

«Έχει πολύ στενή σχέση με το FETO και δεν το κρύβει αυτό».

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι μια διαπραγμάτευση σχετικά με την ποινή του υπήρξε μεταξύ της αμερικανικής δικαιοσύνης και του Ζαράμπ με αντάλλαγμα τη συνεργασία του.

Ερωτηθείς εάν οι τουρκικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Ζαράμπ να προβεί σε αποκαλύψεις σε βάρος της τουρκικής ηγεσίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα - Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι δεν τηρεί την υποχρέωσή της να δώσει τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερώσει σήμερα. Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Γάζα: Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας – Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Θρίλερ δίχως τέλος στη Γάζα - «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν»
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους
Ισραήλ: «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν» λέει ο Νετανιάχου