Το ζευγάρι των Ιαπώνων που διαπίστωσαν την κλοπή των μπονσάι αποφάσισε να κάνει, μέσω των social media, μια δραματική έκκληση προς τους κλέφτες: να τα ποτίζουν και να τα φροντίζουν.
Τα επτά δέντρα κλάπηκαν από τον κήπο του ζευγαριού. Ο Σέιζι Ιιμούρα είναι κηπουρός μπονσάι πέμπτης γενιάς και έχει κήπο στην περιφέρεια της Σαϊτάμα, έξω από το Τόκιο. «Είναι ο θησαυρός της οικογένειάς μας, κομμάτια που δεν θα πουλούσα ποτέ, ούτε για 10 εκ. γεν (σ.σ. 80.000 ευρώ)», δήλωσε.
Η συνολική αξία των επτά μπονσάι που εκλάπησαν τον προηγούμενο μήνα εκτιμάται σε περισσότερα από 147.000 ευρώ, ενώ μόνο το 400 ετών σιμπάκου τζούνιπερ εκτιμάται ότι αξίζει 112.000 ευρώ.
«Φυσικά απεχθάνομαι όποιον τα έκλεψε, όμως θέλω να του πω: “παρακαλώ να τα ποτίζετε και σας παρακαλώ να τα φροντίζετε”», τόνισε ο Ιιμούρα, η οικογένεια του οποίου ασχολείται με την τέχνη των μπονσάι από το 1603.
Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Φουγιούμι Ιιμούρα ελπίζουν ότι τα μπονσάι θα τους επιστραφούν. «Θα λυπηθώ πολύ αν πεθάνουν», έγραψε η γυναίκα στο Facebook, ενώ πρόσθεσε αναφερόμενη στο 400 ετών δέντρο: «Μεγάλωσα το μπονσάι σαν παιδί μου (…) το ποτίζετε σωστά;».
Η Φουγιούμι Ιιμούρα εξήγησε ότι το μπονσάι «χρειάζεται φροντίδα και δεν θα επιβιώσει ούτε μία εβδομάδα χωρίς νερό». Το δέντρο αυτό το είχε πάρει η οικογένεια του συζύγου της από ένα βουνό πριν αιώνες και κατάφεραν να το φέρουν στο σημερινό του μέγεθος, που είναι ένα μέτρο ύψος και περίπου 70 εκατοστά πλάτος.
Ο Ιιμούρα φροντίζει περίπου 3.000 μπονσάι στον κήπο του που εκτείνεται σε 5 στρέμματα για την οπτική ικανοποίηση των περαστικών.
«Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας και να εγκαταστήσουμε κάμερες ασφαλείας μετά την κλοπή», επεσήμανε. «Ξέρετε, το μπονσάι είναι μια μικρογραφία της φύσης. Όταν κοιτάει κανείς ένα μπονσάι είναι σα να διασχίζει ένα βουνό χωρίς να βγαίνει από το σπίτι του», δήλωσε ο Σέιζι Ιιμούρα.
Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο κλέφτης των μπονσάι θα πρέπει να ήταν επαγγελματίας γιατί κατάφερε να ξεχωρίσει «τα πιο πολύτιμα δέντρα».