Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών.
Ο Τουσκ, μάλιστα, επεσήμανε ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαίωματα, την Ελλάδα και την Κύπρο. Κι έδειξε πως η ΕΕ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη έμεινε από τις συνομιλίες στην Βάρνα. Και κυρίως από την στάση του ίδιου του Ερντογάν.
«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.
Παρόλα αυτά… αισιόδοξος ο Τουσκ
«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.
Ο… τσαμπουκαλής Ερντογάν
Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία κράτησε τις υποσχέσεις της τόσο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.
[read4more]
“Συζητήσαμε την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει 1,8 δισ. ευρώ και ευελπιστούμε ότι τα 3 δισ. θα δοθούν”, τόνισε.
Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την είδηση με λέξεις όπως «απαίτηση» και «απειλές» κι αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Γιούνκερ… μαζεύτηκε
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και προσπαθώντας -ίσως- να μην δώσει συνέχεια στην ένταση, τόνισε πως θα ήταν «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως δήλωσε πως δεν συμφωνεί με μία τέτοια λογική.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters