Το πρόσωπο του νεαρού φαραώ Τουταγχαμών αποκαλύπτεται έπειτα από τρεις χιλιετίες. Ο 19χρονος βασιλιάς της αρχαίας Αιγύπτου έμοιαζε περισσότερο με «νεαρό φοιτητή» παρά με ηγέτη.
Έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη του περίφημου τάφου του φαραώ Τουταγχαμών, διεθνής επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνικές της εγκληματολογίας για να αναδημιουργήσει το πρόσωπο του διασημότερου βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου.
Ο Τουταγχαμών που εκτιμάται πως ήταν μόλις 19 ετών όταν πέθανε το 1323 π.Χ, έμοιαζε περισσότερο με «νεαρό φοιτητή» παρά με ηγέτη, σχολίασαν οι ερευνητές στη βρετανική «Daily Mail».
Οι εικόνες που ήρθαν στο φως παρουσιάζουν, μάλιστα, μεγάλη ομοιότητα με τα αποτελέσματα προηγούμενης απόπειρας αναδημιουργίας του προσώπου του νεαρού φαραώ, το 2005, επισήμαναν.
«Μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο», είπε ο Βραζιλιάνος ερευνητής Σίσερο Μοράες, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με ειδικούς από την Αυστραλία και την Ιταλία.
«Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, γεγονός που κάνει την ιστορική φιγούρα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», οι επιστήμονες δεν ήταν δυνατό να εξετάσουν το ίδιο το κρανίο του Τουταγχαμών, αξιοποίησαν, ωστόσο τις διαθέσιμες μετρήσεις για τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
«Ήταν μια δουλειά ντετέκτιβ με πληροφορίες που συνδέθηκαν μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου. Με τα δεδομένα των αναλογιών και ορισμένες σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, κατέστη δυνατό να πάρουμε το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να το προσαρμόσουμε έτσι ώστε να γίνει το κρανίο του Τουταγχαμών», εξήγησε ο Μοράες.
Στη συνέχεια, μετρήσεις σύγχρονων προσώπων σε αξονικό τομογράφο χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί «το μέγεθος των χειλιών, η θέση των ματιών, το ύψος των αφτιών και της μύτης».
Τουταγχαμών: 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων
Ο Τουταγχαμών λατρευόταν ως θεός στη διάρκεια της ζωής του και αποκατέστησε τον πολυθεϊσμό που είχε επιχειρήσει να καταργήσει ο προκάτοχός του, ο φαραώ Ακενατόν.
Ο Τουταγχαμών έγινε διάσημος τον 20ό αιώνα, επειδή ο τάφος του είναι ο μόνος που βρέθηκε ασύλητος. Περισσότερα από 5.000 πολύτιμα αντικείμενα εντοπίστηκαν στις υπόγειες αίθουσες που ανακαλύφθηκαν τον Νοέμβριο του 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ.