Site icon NewsIT

Τουρκία: Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν με… επίθεση κατά πάντων

02.11.2015 | 08:30
Τουρκία: Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν με… επίθεση κατά πάντων

Μετά τον θρίαμβό του, γιατί δικός του είναι αναμφίβολα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής (01.11.2015) έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο το δικαίωμα να κρατά στα χέρια του όχι μόνο τις τύχες της χώρας αλλά και της παρουσίας του στην εξουσία. Και να ζητά απ' όλους... σεβασμό!

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε το 49,4% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Που σημαίνει πως κέρδισε, πέρα από κάθε προσδοκία, την πολυπόθητη αυτοδυναμία και αυτή του δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη συζήτηση για να αλλάξει το Σύνταγμα. Στα μέτρα του φυσικά. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, alter ego του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στη θριαμβολογία του στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, μίλησε για “νέο Σύνταγμα”.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος που θα θεσμοποιήσει τις αυξημένες αρμοδιότητες του προέδρου ή αλλιώς τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, απαιτεί άλλες 14 έδρες στην εθνοσυνέλευση. Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το AKP έχει 316 έδρες και η απαιτούμενη πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί η αναθεώρηση (με τρόπο που η τελική έγκριση θα γίνει με δημοψήφισμα) είναι αυτή των 330 εδρών.

Με καταμετρημένο το 99,5%, των ψήφων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκεντρώνει 49,4% (316 έδρες) και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,4% (134 έδρες), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,9% (41 έδρες) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,7% (59 έδρες).

Η μέρα μετά τον απόλυτο θρίαμβο ξεκίνησε για τον Τούρκο πρόεδρο με προσευχή σε τέμενος στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, σημειώνοντας ότι ο λαός ψήφισε υπέρ της σταθερότητας και της ενότητας μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στις εκλογές του Ιουνίου και φυσικά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα πριν σχεδόν ένα μήνα.

Ο Ερντογάν έδειξε με γραπτή του δήλωση το βράδυ της Κυριακής μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές, πως γνωρίζει καλά ότι πλέον είναι παντοδύναμος. Αφού ευχαρίστησε την πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών που «στήριξε τα στόχους μας για το 2023», ο Ερντογάν συνεχάρη το κόμμα του για τη νίκη και μέσω γραπτής δήλωσης εξαπέλυσε επίθεση στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «σχετικό με τη διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής», εννοώντας το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας».

Η δήλωση αυτή αν θεωρηθεί ως προπομπός του συσχετισμού του φιλοκουρδικού κόμματος με την τρομοκρατία από πλευράς κυβέρνησης κατά τη μετεκλογική περίοδο, μπορεί να ληφθεί υπόψη ως ένδειξη μελλοντικού δικαστικού διωγμού εναντίον των Κούρδων και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αφορά το ότι «το έθνος μας δεν ενέκρινε την αδιάλλακτη και ρεβανσιστική στάση που τηρούν εδώ και καιρό το δεύτερο και τρίτο κόμμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, στάση που επανέλαβαν και κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αυτές». Η δήλωση αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέντ Νταβούτογλου, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην Άγκυρα, δήλωσε… αιώνια πίστη στον Ερντογάν, χαιρετίζοντας όχι μία αλλά τρεις φορές τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματος.

«Δεν υπάρχει ηττημένος», είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας». Και ήδη από τη… θριαμβολογία του Νταβούτογλου μπήκε στο τραπέζι το μέγα θέμα που “καίει” τον Ερντογάν: το νέο Σύνταγμα.

Είπε «εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών», αλλά τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε Ναι στη νέα Τουρκία». Με τα περί «πολιτικής της τρομοκρατίας» εννοούσε το φιλοκουρδικό κόμμα και με την «άρνηση», το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ – Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version