Κόσμος

Τουρκία: Μαζικές αποπομπές και διώξεις ενστόλων και δημοσίων λειτουργών

Χιλιάδες αστυνομικοί αποπέμφθηκαν τα μεσάνυχτα, ενώ προσήχθησαν πάνω από 20 στρατιωτικοί στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιχειρήσεων εναντίον του τάγματος του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αδελφός του οποίου Κουτμπετίν είχε προσαχθεί την περασμένη Κυριακή.

Συνολικά 12.801 άντρες της ασφάλειας και 37 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών αποπέμφθηκαν τα μεσάνυχτα με βάση το κυβερνητικό διάταγμα που εκδόθηκε αμέσως μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 20 Ιουλίου, σχετικά με την απομάκρυνση υπαλλήλων που «συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στην αεροπορική βάση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Ικόνιο όπου προσήχθησαν 5 κατώτεροι αξιωματικοί και 16 στρατιώτες με τις κατηγορίες της «παραβίασης του συντάγματος, της παρεμπόδισης του έργου του νομοθετικού σώματος, της στάσης εναντίον της κυβέρνησης, της ένοπλης εξέγερσης και της δραστηριότητας υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης Φετχουλάχ Γκιουλέν».

Σημειώνεται ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι προσήχθη και ο συντονιστής του τάγματος του Γκιουλέν στην ‘Αγκυρα, δίχως να τον κατονομάζει. Στη Σμύρνη είχε προσαχθεί την Κυριακή ο Κουτμπετίν Γκιουλέν, δίχως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι νεότερο. Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο χρόνος κράτησης στην Τουρκία είναι ένας μήνας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντίρίμ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, αναφέρθηκε στις χιλιάδες προσαγωγές και συλλήψεις για να πει ότι «υπάρχου χιλιάδες άτομα που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση Φετχουλάχ. Ωστόσο δεν έχουν όλοι αναμειχθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος».

Η κυβέρνηση και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αντιμετωπίζουν εδώ και μέρες την κριτική ότι ενώ προσάγονται χιλιάδες άτομα και η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης που αυτή επηρεάζει κατηγορούν ακόμη και την αξιωματική αντιπολίτευση για σχέσεις με τον Γκιουλέν, προς το παρόν δεν διατυπώνεται κάποια σχετική κατηγορία εναντίον στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Η κριτική αυτή που διατυπώνεται ακόμη κι από ορισμένους αρθρογράφους του φιλοκυβερνητικού Τύπου περιλαμβάνει και τον ισχυρισμό ότι τουλάχιστο 35 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σχετίζονται με τον Γκιουλέν.

Ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θα είναι πειστική στον ισχυρισμό της ότι δεν γνώριζε το σκοτεινό πρόσωπο κατά την περίοδο που είχε «ιερή συμμαχία» με τον Γκιουλέν ειδικά την περίοδο 2008-2013 και άρα δεν φέρει ευθύνη ακόμη και ο Ερντογάν, το σίγουρο είναι ότι αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ως προς τα στελέχη του που διατηρούσαν ή διατηρούν σχέσεις με τον Γκιουλέν τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Δεκέμβριος του 2013 είναι ο μήνας που ξέσπασε ουσιαστικά ο «πόλεμος» μεταξύ του Γκιουλέν και της κυβέρνησης, όταν στις 17 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια στις 25 Δεκεμβρίου εισαγγελείς προσκείμενοι στον Γκιουλέν ξεκίνησαν έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν υπουργοί, αλλά και ο γιος του Ερντογάν.

Τέλος, η υπόθεση Γκιουλέν συνεχίζει να είναι πηγή έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η ‘Αγκυρα ζητεί από την Ουάσιγκτον την έκδοση του Γκιουλέν. Τις τελευταίες μέρες πάντως αναπαράγεται στην Τουρκία η φημολογία περί ενδεχομένου να μην εκδοθεί ο Γκιουλέν, αλλά να καταφύγει σε άλλη χώρα. Ο προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα αρθρογράφος της «Χουριέτ», Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γράφει σήμερα ότι αναφέρονται η Βραζιλία, το Βέλγιο και ο Καναδάς ως οι χώρες όπου μπορεί να καταφύγει ο Γκιουλέν.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, η Τουρκία έχει υπογράψει και με τις τρεις χώρες, συμφωνία έκδοσης. Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό αναφέρεται στην Τουρκία ότι ο Γκιουλέν μπορεί να καταφύγει και στη Νότια Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Άμεσα μέτρα από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Συρίας» ζήτησε ο Ερντογάν από την Τζόρτζια Μελόνι
Ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία στην Τζόρτζια Μελόνι, να διευρυνθεί η συνεργασία Άγκυρας και Ρώμης σε πολλούς τομείς, ιδίως στην αμυντική βιομηχανία και την ενέργεια
«Άμεσα μέτρα από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Συρίας» ζήτησε ο Ερντογάν από την Τζόρτζια Μελόνι