Παρασκευή, 6 Σεπτ.
33oC Αθήνα

Τουρκία: Νέο μακελειό – 11 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου [pics, vids]

Τουρκία: Νέο μακελειό – 11 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου [pics, vids]

Τους Κούρδους αντάρτες του PKK κατηγορεί η Άγκυρα για τη νέα επίθεση αυτοκτονίας με φορτηγό που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά κατά αστυνομικών στην πόλη Τσίζρε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο απολογισμός, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, είναι 11 νεκροί και 78 τραυματίες, εκ των οποίων οι τρείς είναι πολίτες. Στην πλειοψηφία τους, τα θύματα είναι αστυνομικοί.

Η επίθεση κατέστρεψε το αρχηγείο της μονάδας της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών.  Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Σιρνάκ, πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας με φορτηγό που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Οι εικόνες που μετέδωσαν τουρκικά μέσα αλλά και ανέβηκαν στο twitter έδειχναν πυκνούς καπνούς να έχουν καλύψει την περιοχή και οχήματα της πυροσβεστικής αλλά και ασθενοφόρα να έχουν σπεύσει στο σημείο.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε απόσταση 50 μέτρων από το κτίριο της αστυνομίας, κοντά σε σημείο ελέγχου, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο νωρίτερα είχε μεταδώσει πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι οκτώ αστυνομικοί και είχε αποδώσει την επίθεση σε Κούρδους του PKK. Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

Δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος. Επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, το Reuters μετέδωσε ότι οι νεκροί, νωρίτερα, ήταν εννέα και οι τραυματίες τουλάχιστον 64.

Δώδεκα ασθενοφόρα και δύο ελικόπτερα έχουν σταλεί στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η επίθεση έγινε δύο ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης των τουρκικών δυνάμεων στη γειτονική Συρία, στόχος της οποίας είναι ταυτόχρονα να πλήξει τους Κούρδους πολιτοφύλακες και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αποτελούν συχνά στόχο των επιθέσεων που πραγματοποιεί το ΡΚΚ, μετά την κατάρρευση το 2015 της εκεχειρίας, στις οποίες δεκάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το ΡΚΚ έχει αυξήσει τις επιθέσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου.

Η πόλη Σιζρέ βρίσκεται στην επαρχία Σιρνάκ που συνορεύει τόσο με τη Συρία, όσο και με το Ιράκ, ενώ στην περιοχή κατοικεί σημαντικός πληθυσμός Κούρδων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε